Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаят „Рахимов“: как издирван казахстанец получи български паспорт за особени заслуги


Каир Рахимов
Каир Рахимов

Издирван за пране на пари казахстанец е получил българско гражданство за особени заслуги към България в разгара на разследването срещу него. Това става ясно от документи, с които Свободна Европа разполага. Докато тече процедурата по натурализация на Каир Рахимов българските служби не забелязват, че той е издирван от Интерпол и че у нас е разследван за финансови злоупотреби. Ето защо те не възразяват той да получи натурализация.

Казахстанецът Каир Рахимов е приет за български гражданин с Указ 71 от 6 юли 2011 г. Оказва се обаче, че Рахимов е издирван от Интерпол още преди държавата ни да го натурализира.

Казусът с издирвания Рахимов напомня удивително на случая „Адониев“ поне по два параграфа. На първо място казахстанецът, който също като руския олигарх е издирван от „Интерпол“ преди да вземе гражданство, получава отново като него натурализацията си заради заслуги към България. Втората прилика е, че той също е предложен за български паспорт от министъра на транспорта в тройната коалиция Петър Мутафчиев.

Основната разлика между Адониев и Рахимов е, че българските документи на Адониев бяха отнети миналата година, а казахстанецът все още е гражданин на републиката.

Заслуги към България

На 18 юни 2009 г. Каир Рахимов е препоръчан за получаване на българско гражданство. Мотивът на министър Мутафчиев е, че той е допринесъл за разширяване на търговската и транспортната дейност у нас, както и за разширяването на международните ни и икономически контакти. Как точно, в документацията не е споменато. От дейността на фирмите му, най-голямата от които по това време вече не е негова собственост, този факт също не се разбира.

Въпреки това обаче заради „особените заслуги“ три години по-късно Рахимов, който през това време е със статут на постоянно пребиваващ у нас, взема български паспорт и лична карта.

Междувременно през май месец 2011 г. (два месеца преди да бъде натурализиран) Рахимов се оказва обект на досъдебно производство за пране на пари. Текстът от Наказателния кодекс, по който е преследван казахстанецът е за „две или повече“ злоупотреби (чл. 253, ал 3, т.2).

Защо въпреки съмненията около него той получава паспорт, остава загадка.

Издирван от Интерпол

Ясно е, че Каир Рахимов се оказва издирван и от Интерпол по искане на Казахстан. Факт, който по необясними причини не е възпрепятствал издаването на положително становище от службите за сигурност (МВР и ДАНС), които точно това би трябвало да проверяват.

Междувременно още преди да е получил натурализация „казахстанската афера“ става ясна и публично. През 2010 г. Апелативният съд в Бургас отказва да екстрадира Рахимов в родината му заради факта, че „република Казахстан е рискова за провеждане на обективно разследване“.

По време на делото защитата му го представя като бивш полковник от военното министерство в Казахстан. Отново по думите на адвоката му, цитирани от Burgas24.bg, обвинението срещу него е повдигнато в момента, в който той е поискал да му бъдат издадени документи за постоянно пребиваване в България.

Случващото се около него изобщо не става повод българските служби да разсъждават дали казахстанецът не опитва да вземе гражданство, за да се укрие от преследване в собствената си държава.

Междувременно в края на ноември 2011 българският гражданин вече е осъден в Казахстан.

А защо не убежище?

„Резонен е въпросът дали е трябвало да му се откаже гражданство. В други случаи е действано така. Дори имаме случаи на екстрадиция в Беларус. Т.е. мотивът Каир Рахимов да вземе гражданство не е да помогнем на човек, когото грози смъртна опасност“, казва източник на Свободна Европа в Министерството на правосъдието.

„Освен това, ако е бил преследван неоснователно, той може да поиска убежище в България. Но случаят не е такъв, защото за криминалните престъпления не се полага убежище“, обясняват още запознати.

Ето защо Каир Рахимов не иска убежище, а предпочита да поиска българско гражданство по заслуги. Заслугите са големи инвестиции.

Колко да са големи инвестициите?

По времето, когато министърът на транспорта Петър Мутафчиев препоръчва казахстанецът за гражданство по заслуги, той всъщност вече няма така големи заслуги.

През лятото на 2008 г. Каир Рахимов регистрира фирмата „Елена Първа“ ООД с капитал от 7 000 000 лева, показва справка в Търговския регистър. В края на същата година казахстанецът вече не е собственик на капитала. Дружеството е прехвърлено на Анастасия Каировна Кечеджи и Руслан Каирович Зехиров.

Когато през 2009 г. е предложен за гражданин на България на база „особени заслуги“, той има участие в Беркут Корпорейшън с капитал от 200 000 лева. Неясни остават заслугите на дружеството и неговия собственик

Получилият гражданство по заслуги към момента е едноличен собственик на Контрашън инвест. Фирмата е със седалище във Варна, а капиталът е 25 000 лева.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG