Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ремонт за 2.72 лв: колко струва поддръжката на Софийския университет


Софийският университет „ Св. Климент Охридски“ има годишен бюджет за ремонти от едва 2.72 лева на квадратен метър. Това става ясно от бюджета на висшето учебно заведение за миналата 2018 г. С тези средства СУ би трябвало да се справя с поддръжката на всички сгради, които са негова собственост. В сумата, отделена за ремонт, са калкулирани както неотложените и спешни намеси по сградния фонд, така и останалата поддръжка.

Разгънатата площ на сградите към Софийския университет е 305 680 кв. м. Годишният бюджет за ремонти за 2018 г. е бил само 832 654 лева. Сметката показва, че за поддръжка на сградния фонд са отделени по-малко от 3 лева на квадратен метър.

В 16 факултета в СУ се обучават студенти в 119 специалности в областта на хуманитарните и природо-математическите науки.

Внимание! Течове

През последните две години са извършени ремонтни дейности приоритетно по покривите на почти всички сгради, съобщиха за Свободна Европа от университета. Те не са били ремонтирани дълго време. Ето защо заради течове използването на цели последни етажи от някои сгради е било невъзможно, разясняват от университета.

Лошото състояние на покривите е възпрепрятствало дори провеждането на лекции в някои от факултетите.

За 130-годишнината на Софийския университет са отпуснати финансови средства с постановление на Министерския съвет, където те са ясно разпределени по пера. Първи в списъка са били дейностите с авариен характер: възстановяване на местата, които физически застрашават съхраняването на книги и техника. Средствата са били планирани и за места, които заради състоянието си възпрепятстват учебния процес и нормалната работа на преподавателите, студентите и служителите на университета.

Съществува обаче и естетически проблем. Заради неотложността на ремонтите по някои от рушащите се сгради, фасадата на ректората е в окаяно състояние. Средства за нея до момента така и не са достигнали.

Невъзможният ремонт

След приключване на приоритетните ремонти се предвижда поправяне на други части по сградите, уточняват от учебното заведение. Една от тях е фасадата на вътрешната част на ректората, която е на крачка от разруха. Сградата, надживяла няколко поколения, не е дом само на науката. От счупените прозорци в тази част надничат гълъби, а мазилката се руши.

Проблемът не възниква за една нощ, а съществува от няколко десетилетия. Именно по тази причина проблемът е известен на ръководството на СУ. С 2.72 лв на квадрат за цяла година обаче ремонт и на фасада не е просто трудно постижим. Той е невъзможен.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG