Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата близо 2 години не може да разбере кой е подслушвал посолства


Прокуратурата вече близо две години не може да установи нито кой е искал, нито кой е разрешавал подслушването на чуждестранни посолства в София в нарушение на закона, става ясно от публикация на „Медиапул“.

Става въпрос за проверката, образувана още през 2017 г. по доклад на тогавашния председател на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, за установени стотици нарушения при искането и разрешаването на специални разузнавателни средства (СРС) през 2015 и 2016 г.

„Въпреки неколкократните искания, отправени към Софийски градски съд, на наблюдаващия прокурор не са предоставени цитираните в сигнала искания, по които са издадени разрешения за ползване на специални разузнавателни средства“, заявяват от Софийската градска прокуратура (СГП) пред изданието.

Тази позиция бе изразена от главния прокурор Сотир Цацаров още през 2017 г., провокирайки пореден конфликт със съдия Топалов, който изненадващо оваканти председателския пост в СГС през септември 2017 г.

Не е ясно защо обвинението се нуждае от достъп до внесените в съда искания предвид факта, че именно СГС ѝ предостави подробен доклад с всички установени нарушения със СРС. Отделно от това държавното обвинение действа в условията на постоянен синхрон и сътрудничество с тайните служби, когато става въпрос за подслушване и проследяване.

Така темата с използването на незаконни СРС спрямо чужди посолства продължава да виси без отговори, след като нито Висшият съдебен съвет (ВСС), нито парламентарната комисия за контрол на службите, нито Националното бюро за контрол на СРС решиха да се занимаят с казуса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG