Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС отказа да разследва Георги Ушев, но показа, че ще се занимае с Мирослава Тодорова


Образуването на дисциплинарно дело беше поискано от Лозан Панов.
Образуването на дисциплинарно дело беше поискано от Лозан Панов.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно дело срещу председателя на Апелативния специализиран съд (АСпС) Георги Ушев за нарушения по делата на подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова, съобщи news.lex.bg. В същото време обаче кадровият орган на съдебната власт даде да се разбере, че възнамерява да се занимае с искането на главният прокурор Сотир Цацаров за дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова.

Предложението беше внесено от председателя на ВКС Лозан Панов, а нарушенията са установени от проверка на трима магистрати от ВКС.

Едно от двете нарушения, цитирано в доклада на съдиите, е спирането на изпълнението на определение на съдия Иво Хинов от спецсъда, с което на 16 ноември 2018 г. той замени постоянното задържане на Иванчева и Петрова с „домашен арест”. Тогава Георги ушев е посетил кабинета на подчинения му съдия Хинов и е поискал от подчинения си да разгледа „възможно най-бързо“ постъпилото искане да се спре изпълнението на решението.

На същото задседание съдийската колегия на ВСС отложи за 12 март разглеждането на дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд, образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров през 2016 г. Причината е забавено от съдия Тодорова разкриване на банкова тайна на свързани юридически лица по искане на прокуратурата. “Дневник“ припомня, че самото искане на прокуратурата тогава се забавя с месец.

Тодорова вече е получавала най-тежкото предвидено наказание – уволнение – през 2012 г. след словесен конфликт с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Наказанието по-късно е заменено с понижение в длъжност за две години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG