Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, патриотите и опозиционното ДПС заедно внесоха поправки за КТБ


Данаил Кирилов (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Хамид Хамид (ДПС) и Христиан Митев (Обединени патриоти) са внесли във вторник нови изменения и допълнения в Закона за банковата несъстоятелност, които са свързани със случая КТБ, съобщи "Медиапул".

Новите предложения предвиждат имуществото на банката да се продава „чрез пряко договаряне“ и „без първоначална продажна цена“. Тези мерки мерки ще бъдат прилагани, ако имуществуто е било предлагано на публична продан три пъти и не е била реализирана продажба. Според вносителите на закона това ще способства за „максимално попълване на масата на несъстоятелността“. Много от пакетите, които синдиците пускат в продажба, след началото на осребряването на имуществото на трезора, показва, че те са на практика непродаваеми.

Друга част от предлаганите промени са свързани с премахване на държавните такси, които се дължат от синдиците при водене на част от делата.

През миналата година с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Обеденини патриоти“ бяха приети спорни поправки срещу „вторичното разграбване“ на КТБ, които бяха инициирани от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Текстовете бяха подкрепени от синдиците, които поеха ангажимент да върнат 1.4 млрд. лева в касата на банката, благодарение на тези законодателни промени.

Въпреки, че тогава се обяви срещу промените президентът Румен Радев не изпрати текстовете за ревизия от Конституционния съд (КС). Това обаче стори Върховния Касационен съд, като делото трябваше да бъде гледано на 12 февруари тази година, но информация за решението на КС до момента няма.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG