Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как „Кой“? Всички. 


Един единствен парламентарен ден вчера мина под стария знак на въпроса "КОЙ" и съживи стари спомени. Ако през 2013 г. хиляди ядосани хора задаваха този въпрос с настървение, то почти шест години по-късно отговорът е банално ясен, а потвържденията за него се намират всеки ден. Хилядите ядосани изглежда вече или са загубили съпротивителните си сили, или са свикнали с мисълта, че ясните отговори у нас не просто не значат нищо, а проправят път за още въпроси със същия резултат.

През годините между 2013 и 2019 Борисов полагаше усилия да не се видят твърде бързо приликите между него и Пламен Орешарски: Борисов първо спираше, а после разсеяно забравяше, че е "спрял" обществени поръчки, свързани с Пеевски; ДПС се обяви за конструктивна опозиция; а най-честите скандали между социалистите и парламентарната десница бяха на тема „комунизъм-антикомунизъм“ или приватизация, без да засягат почти никакви актуални спорни въпроси. Целта на всичко това прозираше под шарени мнозинства в парламента, когато управляващите трябваше да гласуват закон, внесен с подписа на Делян Пеевски. В тези случаи ГЕРБ, ДПС и "Патриотите" образуваха монолитно мнозинство, а иначе гласовитата БСП или тихо не присъстваше в пленарна зала, или гласуваше „шарено“.

Тихо, да не ядосаме Пеевски

За голямата коалиция, готова да прокарва интересите на депутата вече не се говори в никоя мейнстрийм телевизия. Доказателства за нея (макар да има изобилни) не се привеждат в ежедневния печат. И въпреки мълчанието по темата, отговорът на въпроса КОЙ е простичкото и ясно: всички.

Доказателствата за този отговор понякога идват накуп. Така се случи и в сряда, когато от парламента дойдоха две последователни съобщения. Първото е намерението на управляващите да правят промени в правилника на институцията, а второто е за съвместното законотворчество, засягащо случая КТБ.

Заради скандала, предизвикан от БСП с бойкота на Народното събрание, стана ясно, че ГЕРБ и "Патриотите" ще гласуват промени в правилника му, с които ще отменят възможността неидващите на работа парламентаристи да получават част от заплатите си. Идеята може да изглежда състоятелна, но по-задълбоченото вглеждане в ситуацията показва друго: текстовете въвеждат санкция само за неидващите на работа депутати, които нямат извинителна причина. Докато в парламента има един депутат на име Делян Пеевски, който винаги има уважителна причина. Шефката на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) извинява неговите отсъствия с точно такъв аргумент. Какви са уважителните причини гражданството не знае. Парламентарната шефка - вероятно също. Но Пеевски продължава да не стъпва на работа, докато получава пълната си заплата.

За прецедента "Пеевски" знаят всички партии. И ГЕРБ, и "Обединените патриоти", които инициират промените в парламентарния правилник. Темата обаче не се повдига. Не се повдига и от опозицията. Защото никой не иска да ядоса Пеевски.

Отново заедно за КТБ

В сряда ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти" заедно внесоха поредните поправки в Закона за банковата несъстоятелност, които ще имат ефект върху случая КТБ.

Текстовете предвиждат имуществото на разграбената банка да се продава "чрез пряко договаряне" и "без първоначална продажна цена", ако то е било предлагано на публична продан три пъти и не е било реализирано.

Много от кредитните пакети, които синдиците пускат за продажба, откакто започна осребряването на имуществото на трезора, са на практика непродаваеми. Не е ясно обаче дали предложената поправка няма да се ползва и за евтино придобиване на по-апетитни активи.

Миналата година по инициатива на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид комбѝната "ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" прие спорни поправки срещу "вторичното разграбване" на КТБ. Текстовете бяха силно подкрепени от синдиците на фалиралата банка, които обещаха да върнат към 1.4 млрд. лв. в масата на несъстоятелността на банката благодарение на текстовете.

Тогава БСП не бяха кой знае колко големи критици на текстовете. Куп юристи се обявиха против промените заради непредвидимите последици от обезсилването със задна дата на неопределен брой сделки.

Въпреки че се обяви срещу текстовете, президентът Румен Радев тогава не посмя да ги прати в Конституционния съд.

По всичко личи, че сега социалистите отново няма да критикуват коалицията „Пеевски“. С формалното обяснение, че не са в парламента (не че когато са там имат позиция по темата).

Така, един парламентарен ден показа, че на въпроса КОЙ отговорът е „Всички“. Само че за разлика от 2013 г. питането сега не е „Кой предложи Пеевски“, а „Кой играе с Пеевски“.

Главният проблем е, че въпросите остават незададени. Въпреки че отговорите са известни.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG