Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо българските евродепутати не гласуваха за европейски главен прокурор?


Лаура Кьовеши.
Лаура Кьовеши.

В комисията на ЕП, която в сряда подкрепи Лаура Кьовеши за поста на европейски главен прокурор, членуват четирима българи. Трима от тях не са участвали в заседанието.

Свободна Европа ги потърси, за да разбере защо са отсъствали и за да научи как биха гласували, ако имаха възможност.

Тримата отсъствали са Сергей Станишев (ПЕС, БСП), Асим Адемов (ЕНП, ГЕРБ) и Филиз Хюсменова (ГАЛДЕ, ДПС). Четвъртият българин е Емил Радев (ЕНП, ГЕРБ), който е присъствал на заседанието, но не е участвал в гласуването. Радев има статута на заместващ член в Комисията. По телефона той заяви, че е участвал и в двете заседания във вторник и сряда, като е задал въпроси на кандидатите. Но не е гласувал, защото според координатора на представителите на ЕНП това не е било необходимо за вота.

Представителят на ГЕРБ Асим Адемов заяви, че не е отишъл на заседанието „поради предварително поети ангажименти в България“. Срещата и гласуването в сряда не са присъствали в дневния ред на комисията и решението за тяхното провеждане е било взето предишната вечер, каза Адемов в имейл. Той отказа да посочи как би гласувал, като се позова на тайната на вота и на това, че не би трябвало да спекулира след обявяването на резултатите.

Сергей Станишев не е участвал в гласуването, тъй като е имал важно заседание на оглавяваната от него Партия на европейските социалисти (ПЕС), заяви завеждащата връзките с обществеността на Станишев.

Към момента на публикуване на материала в редакцията на Свободна Европа все още не беше постъпил отговор от Филиз Хюсменова.

На 21 февруари в сайта на ЕП в секцията на ЛИБЕ е публикувана новина за предстоящото пет дни по-късно заседание за изслушване на кандидатите за поста на европейски прокурор. Честа практика е вечерни заседания на комисиите да продължават и на сутринта на следващия ден.

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) е втората поред комисия, която подкрепи Кьовеши. Ден по-рано това направи и Бюджетната комисия.

По време на гласуването в комисията в сряда сутринта румънската кандидатка Лаура Кьовеши получи подкрепата на 26 от членовете на комисията, французинът Жан-Франсоа Бонер получи 22 гласа, а германецът Андрес Ритер - 1 глас. Една от бюлетините се оказа празна. Комисията се състои от 60 редовни членове и също толкова на брой заместници, които също имат право да гласуват.

Очаква се резултатът от гласуването да бъде изпратен на Председателския съвет на ЕП. Членовете на Председателския съвет (председател на ЕП и лидерите на политическите групи) ще вземат решение относно следващите стъпки на 7 март, преди преговорите със Съвета.

На тайно гласуване миналата седмица постоянните представители на 22-те държави членки, които участват в създаването на европейската прокуратура, избраха за свой водещ кандидат Жан-Франсоа Бонер. Не е ясно при какви условия ще протекат преговорите, но за да бъде назначен някой от кандидатите за европейски главен прокурор, той трябва да има подкрепата и на двете институции.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG