Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПИБ е пренебрегнала предписание на БНБ след фалита на КТБ


Първа инвестиционна банка (ПИБ) е пренебрегнала предписанието на БНБ да увеличи капитала си от външни източници, направено след проверката на банковата система през 2016 г. заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи „Медиапул“.

Това става ясно от констатациите в редовния доклад на Европейската комисия (ЕК) за икономическите политики на страните членки на ЕС. В него обаче ПИБ не е спомената поименно, а изданието се позовава на своя неофициална информация.

Банките в България бяха подложени на проверка и стрес тестове преди близо три години, за да се гарантира сигурността на системата след срива на КТБ. Тогава БНБ обяви, че Първа инвестиционна банка и Инвестбанк трябва да увеличат капитала си.

Предписанието за Инвестбанк бе да вдигне капитала с 20 млн. лв. От акционерите си до април 2017 г., а за ПИБ – да увеличи капиталовия си буфер с 206 млн. лв. Срокът бе същият, като БНБ бе категорична, че най-голямата българска банка „ще увеличи капитала си до април 2017.“

ЕК обаче е установила, че това не е направено от външни източници, а капиталовият буфер е вдигнат чрез други марки, като намаляване на кредитния риск в портфейла. Според европейските констатации „привличането на нови добросъвестни инвеститори би могло допълнително да засили доверието и да подобри управлението“.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG