Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бизнес и съглашателство: Какво каза Коен за Тръмп пред Конгреса?


Майкъл Коен свидетелства в Конгреса три пъти - два пъти при закрити врата и в едно открито заседание.
Майкъл Коен свидетелства в Конгреса три пъти - два пъти при закрити врата и в едно открито заседание.

Американският президент Доналд Тръмп е знаел предварително за публикуването на кореспонденцията на опонентката му в президентската надпревара през 2016 г. Хилъри Клинтън в Уикилийкс.

Това заяви бившият адвокат на държавния глава на САЩ Майкъл Коен по време на изслушване в Конгреса.

Освен това Тръмп е знаел за преговорите за построяване на „Тръмп Тауър“ в Москва, които според Коен не са прекратени по време на предизборната кампания, както се твърдеше по-рано.

Бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен даде показания на открито заседание на Камарата на представителите в сряда. Това беше единственото публично изслушване от общо трите показания, които юристът даде пред Конгреса. Коен е признат за виновен за финансови престъпления във връзка с разследването за евентуално сътрудничество между предизборния щаб на Доналд Тръмп и Кремъл по време на кампанията през 2016 г.

Доналд Тръмп: Коен лъже много
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Очаква се показанията на Коен да увеличат политическия натиск върху Доналд Тръмп. Но поне по време на публичното изслушване адвокатът не успя да даде категорично доказателство, че щабът на Тръмп си е сътрудничил с Кремъл с цел да се повлияе върху резултата от изборите, пише Ройтерс.

Кой е Майкъл Коен?

Майкъл Коен работи за Доналд Тръмп от 2006 г. Той е особено близък с бившия си работотдател и е заявявал, че „би поел куршум“ вместо Тръмп.

Миналата година обаче адвокатът беше обвинен в данъчни престъпления, банкови измами и финансови престъпления по време на предизборната кампания през 2016 г. Той се призна за виновен и обеща да сътрудничи на прокуратурата. Освен това той призна, че е излъгал в предишни показания пред Конгреса отново във връзка с вече бившия си работодател.

Той получи тригодишна присъда, която започва да тече през май.

Незаконнни плащания

Преди месеци Коен се призна за виновен по обвинението, че по време на кампанията е платил на две жени, които твърдят, че са имали сексуални взаимоотношения с Тръмп, за да не разкриват аферите. Според американските закони парите, които Коен е дал на тези жени могат да се тълкуват като дарение за предизборната кампания на Тръмп, което не е декларирано и превишава максимално допустимия лимит на дарения за предизборни кампании.

В показанията си пред конгреса в сряда, Коен заяви, че Тръмп го е накарал да даде подкупите. Адвокатът показа чек за 35 хил. долара, подписан от президента, който според него възстановява част от разходите му. Той заяви също, че синът на президента, Доналд Тръмп-младши, е подписал друг чек, отново за 35 хиляди, по същия повод.

Бизнес интереси в Русия

Другото дело, по което Коен се призна за виновен, е за лъжливи показания във връзка с преговорите между корпорацията на Тръмп и руски компании за построяване на офис сграда в Москва. В предишните си показания адвокатът заяви, че преговорите за построяване на „Тръмп Тауър“ в Москва са прекратени още през януари 2016 г. Сега става ясно, че те са продължили до средата на годината, когато вече тече предизборната кампания.

Освен това Коен заяви, че настоящият президент е знаел за преговорите. По-рано Тръмп обяви, че по време на кампанията си не е имал никакви бизнес интереси в Русия и многократно отрече да е знаел за преговорите за построяване на офис сграда в Москва.

„Поне пет пъти между януари 2016 г. и края на юни той (Тръмп – б.р.) ме попита „Как върви в Русия“, като имаше предвид проекта за кулата в Москва. За да сме наясно: г-н Тръмп знаеше и ръководеше преговорите за кулата в Москва по време на кампанията си, а после излъга, че не е.“

Дъщерята на президента Иванка и синът му Доналд-младши също са знаели за проекта, потвърди Коен.

Изтеклата кореспонденция на опонентката в изборите

За пръв път приближен на Тръмп публично заяви, че президентът е знаел, че изтеклите след хакерска атака на сървърите на Националния комитет на Демократическата партия имейли на опонентката му Хилъри Клинтън ще бъдат публикувани в Уикилийкс.

Майкъл Коен заяви, че преди това да се случи съветникът на Тръмп Роджър Стоун му е казал, че е говорил с основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж, който е съобщил, че имейлите ще бъдат публикувани.

„Много хора ме попитаха дали г-н Тръмп е знаел предварително, че имейлите ще бъдат публикувани. Отговорът е „да“, заяви Коен.

По време на разследването за руска намеса в американските избори беше установено, че имейлите са изтекли след хакерска атака. Предполага се, че хакерите са приближени до Кремъл.

Досега обаче не е установено хакерската атака да е била координирана с щаба на Тръмп.

Реакциите

Доналд Тръмп определи твърденията на бившия си адвокат като лъжи. „Той лъже, за да намали присъдата си“, написа той в туитър. Имаше реакция и от страна на Русия. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че в кореспонденция между Коен и Кремъл от януари 2016 г. не се споменава Тръмп да е замесен в проекта за бизнес сграда.

Самото изслушване протече при съмнения от страна на конгресмените в легитмността на Коен като свидетел, съобщи Ройтерс.

Тръмп определя разследването, водено от Робърт Мълър за сътрудничество между предизборния му щаб и Кремъл като „лов на вещици“.

Досега във връзка с проверката са повдигнати обвинения на десетки приближени до Тръмп, включително на ръководителя на предизборния му щаб Пол Манафорт. При повечето от тях обаче става дума за други престъпления, които не са пряко свързани с повода за разследването. Мълър доказа също, че руски фирми са се опитали да полияят на изборите в полза на Тръмп, но не е ясно дали това е било координирано с щаба на настоящия президент.

XS
SM
MD
LG