Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев се опита да смени дневния ред на натовска среща в руска посока


Rumen Radev president of Bulgaria NATO B9
Rumen Radev president of Bulgaria NATO B9

Президентът Румен Радев опита да подмени дневния ред на срещата на страните от източния фланг на НАТО (инициативата Б9), посветена на хибридната война, дезинформацията и пропагандата. Вместо това, държавният глава посвети изказването си на руските енергийни проекти, включващи България.

„Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. При подготовката на срещата установих, че определени текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес и направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията“, заяви Радев.

Макар и да не спомена поименно проектите, може да се предполага, че става въпрос за плановете за изграждане на „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Президентът не уточни кои точно текстове са били извадени от проектодекларацията по негово настояване.

Изказването му става факт само няколко дни преди официалното посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в България. Радев заяви още, че очаква правителството да материализира тази визита, „а не да ставаме заложник на чужди интереси“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG