Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как се чисти „Новичок“? Къщата на Скрипал е обезопасена за 13 000 часа


Къщата на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри.
Къщата на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри.

Къщата на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри е обезопасена след общо 13 000 часа чистене, съобщават местните медии в петък.

Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени преди година, като според английските власти става въпрос за операция на руското военно разузнаване (ГРУ), при която е използван нервнопаралитичният агент „Новичок“.

По думите на висш военен, наблюдавал целия процес по почистването на къщата, „това е най-дългата военна операция на британска земя“. Обезопасени са и още 11 други обекта. В почистването са участвали специалисти по химически, билогични и ядрени оръжия.

През изминалите 355 дни от отравянето на Скрипал са направени 5 000 проби за наличие на отрова в Солсбъри и близкото градче Еймсбъри. Очаква се къщата на руснака да бъде предадена на местната община от министерството на околната среда и храните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG