Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на банковия надзор в БНБ подава оставка


Димитър Костов
Димитър Костов

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор“ Димитър Костов ще подаде оставка, съобщи пресцентърът на БНБ.

Според изявлението му той е поискал да се оттегли по-рано, но е забавил молбата си за напускане заради присъединяването на страната към Единния надзорен механизъм (ERM II), т.нар. чакалня на еврозоната. Според него моментът е подходящ да напусне поста си и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес“.

В мотивите на Костов не се споменават последните събития в сектора, сред които проверката на „Инвестбанк“ във връзка с потенциална схема за пране на пари, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA). Преди дни от доклад на Еврокомисията стана ясно също, че Първа инвестиционна банка (ПИБ) е пренебрегнала предписанието на БНБ да увеличи капитала си от външни източници, направено след проверката на банковата система през 2016 г. заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG