Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на банковия надзор в БНБ подава оставка


Димитър Костов

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор“ Димитър Костов ще подаде оставка, съобщи пресцентърът на БНБ.

Според изявлението му той е поискал да се оттегли по-рано, но е забавил молбата си за напускане заради присъединяването на страната към Единния надзорен механизъм (ERM II), т.нар. чакалня на еврозоната. Според него моментът е подходящ да напусне поста си и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес“.

В мотивите на Костов не се споменават последните събития в сектора, сред които проверката на „Инвестбанк“ във връзка с потенциална схема за пране на пари, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA). Преди дни от доклад на Еврокомисията стана ясно също, че Първа инвестиционна банка (ПИБ) е пренебрегнала предписанието на БНБ да увеличи капитала си от външни източници, направено след проверката на банковата система през 2016 г. заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Facebook форум

XS
SM
MD
LG