Връзки за достъпност

Извънредни новини

УНИЦЕФ: Случаите на морбили се увеличават в световен мащаб


В 98 държави са установени повече случаи на морбили през 2018 г., отколкото в предходни години, съобщиха от УНИЦЕФ, цитирани от Франс прес. Според организацията причините са свързани с конфликти, „задоволство“ и разрастващото се движение срещу ваксините, които заплашват да разрушат напредъка постигнат в последното десетилетие.

„Това е сигнал за събуждане. Разполагаме с безопасна, ефективна и евтина ваксина срещу високо-заразна болест“, заяви Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. Тя допълни, че ваксината е спасявала по 1 милион души на година през последните две десетилетия.

Морбилите са по-заразна болест от туберкулоза или ебола, но въпреки това е до голяма степен предотвратима с евтина ваксина.

Най-голям през изминалата година е ръстът на заболелите във Филипините, Бразилия и Украйна. Регистрираните случаи в Украйна са били 35 120, което е с почти 30 хиляди повече от 2017 г.

Франция също е отчела скок с близо 2 хиляди случая, докато в САЩ нарастването е от 559 % - от 120 случая през 2017 г. до 791 през 2018 г.

Активизирането на болестта е свързано с неоснователни твърдения, които се разпространяват главно в социалните мрежи и свързват ваксинацията с аутизма.

Световната здравна организация определи отказа от поставянето на ваксини като една от десетте най-големи заплахи за здравето в световен мащаб през 2019 г.

XS
SM
MD
LG