Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще влезе ли Украйна в шоуто на Зеленски?


Володимир Зеленски на предизборна среща.
Володимир Зеленски на предизборна среща.

Той е вторачен в смартфона си и говори пред камерата с онзи гърлен глас, който му позволи да се утвърди като водещ комик в Украйна. Въпросът на Володимир Зеленски ще стигне до 2,7-те му милиона последователи в Инстаграм: „На кого му харесва, когато президентът назначава приближените или другарите си от армията на ръководни позиции? Защо това се случва в последните 28 години?“

Зеленски предлага уникален отговор: „Да направим отбор мечта... Предложете кой според Вас трябва да бъде министър-председател на Украйна, главен прокурор, началник на службата за сигурност, външен министър и министър на отбраната, ще го направим заедно.“

Преди една година предложението му можеше да бъде прието като поредната шега. Днес обаче нещата стоят по различен начин.

Преди време 41-годишният комедиен актьор изигра в един телевизионен сериал ролята на учител, който става президент на Украйна, след като прави популярно видео. Но сега Зеленски е сред тримата кандидати за президент на Украйна с най-високо одобрение, редом с Петро Порошенко и Юлия Тимошенко.

Първият тур на изборите трябва да се проведе на 31 март. Украйна е затънала в икономически неволи и корупция, от години е въвлечена във война срещу подкрепяните от Русия сепаратисти и това поставя под заплаха самото й съществуване.

Той не обяснява, а слуша

За стандартите на Украйна кампанията на Зеленски е крайно необичайна. Тя се състои в турнета на комедийната му трупа и обръщения към последователите му със селфи видеа в социалните мрежи.

Според наблюдатели обаче украинците са толкова недоволни от своите лидери, провалили обещаните реформи, и толкова жадуват за нови лица, че тези нагласи могат да донесат на Зеленски президентския пост.

„Може да наречете това, което той прави, популизъм, но украинците имат нужда от някого, с когото да се чувстват свързани“. Това каза пред Свободна Европа Балаш Ярабик, който е гостуващ изследовател към „Фондацията Карнеги за международен мир“, чиито проучвания се фокусират върху Украйна.

Според Ярабик използването на краудсорсинг за избор на политическа платформа или потенциален кабинет е привлекателно за електорат, чието мнение е рядко търсено.

„Това, което е освежаващо за укранците, е слушането“, обяснява той. „Другите политици обясняват“.

В много отношения, но особено в социалните мрежи, Зеленски използва стратегия, която цели да капитализира недоволството - той оставя хората да говорят. Според съветника в кампанията на Зеленски Дмитро Разумков това е изцяло идея на комика, а начинът, по който той използва социалните мрежи, е съвършено различен от начина, по който ги използва Доналд Тръмп. Вместо да провежда несвързани диалози в Туитър, Зеленски задава директни въпроси към украинския електорат.

Начело в проучванията

В телевизионния сериал „Служител на народа“ настроеният срещу корупцията герой на Зеленски – Васил Холобородко, умело се бори точно срещу модела на политическите назначения.

Сливайки поведението на героя със собственото си в реалния живот, Зеленски залага на това, че същият вид популизъм и атака на статуквото ще му донесе победа.

„Мисля, че той много прилича на този телевизионен герой в истинския живот“, казва Ихор Биденко, 21-годишен барман в хипстърско заведение в Киев за Свободна Европа. „Въпреки това, за мен е по-важно, че той е нещо ново“, добавя той.

Предварителните проучвания изглежда потвърждават това. В началото на кампанията изследване на Киевския международен институт по социология показа, че Зеленски води пред останалите кандидати във вота с резултат от 26.4 %. Друго проучване на Центъра за социални и маркетингови изследвания също постави Зеленски начело с 23.8 % от гласовете на хората с право на глас, взели участие в проучването.

Настоящият президент Петро Порошенко е поставен на второ място и в двете изследвания, а след него се нарежда бившата министър-председателка Юлия Тимошенко. Според проучванията, ако резултатът на Зеленски го постави на някое от първите две места на 31 март, на втори тур той може да спечели срещу когото и да е от двамата си опоненти.

Липсата на опит – полза, а не бреме

Кандидатурата на Зеленски не минава без критики и скандали.

През януари разследване на "Схеми", съвместен проект на украинската секция на Свободна Европа и украинския телевизионен канал UA:Перший, свърза Зеленски с три руски компании за филмови и телевизионни продукции.

Разкритието дойде след като Зеленски обяви, че е прекратил всичките си бизнес проекти в Русия през 2014 г., тоест след анексията на Крим.

Друга критика към кандидата е липсата на опит. Все пак актьорът ще трябва да се справя с конфликта на изток (Зелински е заявявал, че е готов да преговаря с Владимир Путин за прекратяването му) и с ключови преговори за икономически сделки с Международния валутен фонд (МВФ). Но според съветничката на Зеленски Ирина Венедиктова, която оглавява департамента по гражаданско право в университета в Харков, неговата неопитност по-скоро ще му помогне. Той ще може "да намира нови решения“, заяви Венедиктова в телефонно интервю за Свободна Европа.

Айварас Абрамавициус, бивш министър на икономиката и търговията, който е скептично настроен към кандидатирането на Зеленски, му е съдействал за срещи с представителите на МВФ и Световната банка, както и с френския посланик в Киев.

По негово мнение в тези срещи Зеленски се е справил добре. Абрамавициус напомня, че преди да се захване с комедийната си трупа и да стане бизнесмен, Зеленски е израснал в семейство на учени и е учил право в университета в Киев.

Връзка с олигарси

Друга причина за тревога, която критиците на Зеленски посочват, е неговата връзка с олигарха Ихор Коломойски - собственикът на телевизионния канал, който излъчва предаването на Зеленски и комедийните шоу програми на трупата му "Квартал 95".

На обвинението, че действа като марионетка на олигарха, комедиантът отговаря с твърдението, че двамата имат само бизнес взаимоонотшения. За Ройтерс Зеленски заяви, че няма да върне на Коломойски собствеността върху най-големия кредитор в страната – ПриватБанк, ако стане президент. Банката бе национализирана през 2016 г., след като стана ясно, че е била използвана за пране на пари в големи размери.

„Да не съм луд? Да не би да искам да си загубя живота и репутацията?“ отговаря Зеленски на въпрос на Ройтерс, дали би върнал контрола на банката на Коломойски.

Не отписвайте конкуренцията

Изглежда, че тази връзка засега не влияе на кандидатурата на Зеленски. С края на комедийното му турне и края на третия сезон на „Служител на народа“ комедиантът ще се изправи пред все по-трудни въпроси с наближаването на изборите.

Абрамовициус заявява, че е твърде рано да се обявяват победители: „Зеленски води убедително в момента, но Порошенко и Тимошенко ще се борят“, казва той. „Те са много опитни, а Украйна е държава на обратите“.

Без значение какво ще се случи на 31 март, по един или друг начин, Зеленски ще стане президент. Пускането на третия сезон на „Слуга на народа“ и завръщането на екран на президента Васил Холобородко ще се случи точно по време на подготовката за вота в Украйна.

XS
SM
MD
LG