Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ изстреляха ракета с капсула за човешки екипаж


Основателят на Space X Илон Мъск.
Основателят на Space X Илон Мъск.

Ракета на Space X с празна капсула за екипаж беше изстреляна към Международната космическа станция от Кейп Канаверал в събота, съобщава Ройтерс.

Изстрелването е ключов момент за компанията на Мъск, както и за НАСА, която цели да поднови космическите си мисии си с човешки екипаж. Американската космическа организация повери на Space X и Boeing Co проект на стойност 6.8 млрд. долара за построяване на ракетни и капсулни системи, които да позволят изстрелването на астронавти в орбита от американска земя. Изстрелване от този тип се случва за пръв път от 2011 г., когато програмата Space Shuttle бе прекратена. Оттогава НАСА разчиташе на руски ракети за изпращането на астронавти до орбиталната лаборатория, като „билетът на човек“ струваше 80 млн. долара.

Капсулата, която бе изстреляна от ракета Falcon 9 се отдели успешно при навлизането си в земната орбита, откъдето продължи пътя си към Международната космическа станция.

„Почти бях реших, че ще се провалим. В началото смятах, че имаме едва 10 % шанс да достигнем земната орбита“. Това сподели Илън Мъск относно вижданията си по време на основаването на компанията през 2002 г.

Тричленният екипаж на Международната космическа станция се очаква да посрещне капсулата, която пренася 181 кг. провизии и тестова екипировка, в ранните часове на неделя.

XS
SM
MD
LG