Връзки за достъпност

Извънредни новини

Честваме деня на Освобождението


Паметникът на Шипка в утрото на 3 март 2019 г.
Паметникът на Шипка в утрото на 3 март 2019 г.

България чества 141 години от Освобождението. На 3-ти март (19 февруари по стар стил) 1978 г. Русия и Турция подписват Санстефанския мирен договор, с който се слага началото на Третата българска държава.

Денят е честван за първи път на 19 февруари 1880 г. като „Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор“, а от 1988 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото народно събрание от 5 март 1990 г.

В София националният флаг ще бъде издигнат с тържествена церемония пред Паметника на незнайния воин и с участието на президента Румен Радев. Вечерта на площад "Народно събрание" ще се проведе тържествената заря-проверка.

Хиляди хора от цялата страна се събират на Шипка, където също традиционно се чества националния празник. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще произнесе слово, ще приеме строя на почетния караул и ще поднесе цветя на паметника на историческия връх. В ритуала ще участват военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Редица световни лидери поздравиха българите за националния празник.

Президентът на Русия Владимир Путин поздравява българския си колега с празника, заявявайки, че „В паметта на народите ни завинаги ще остане безсмъртният подвиг на руските войници и българските опълченци, които героически се сражаваха за свободата и независимостта на България“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също отправя поздравления за празника и заявява, че страната ни е „важен съюзник в НАТО“ и че американският народ цени продължителното сътрудничество и приятелство с България.

В поздравителните си адреси президентите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Франк-Валтер Щайнмайер пък изтъкват историческите партньорства между държавите им и България и надеждите за продължаващо партньорство в укрепването на Европейския съюз.

Поздравления са получени и от краля на Испания Фелипе VI, краля на Белгия Филип, президентът на Република Корея Мин Дже-Ин, кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазис Ал Сауд и други.

В поздравлението си министър-председателят Бойко Борисов изтъкна идеалите на Възраждането и изказа убеждение, че българите трябва да бъдат по-големи оптимисти заради постигнатото през 141 години след освобождението.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изказа благодарността си към войните и „бунтовниците“, които са извоювали свободата ни, осъзнали, че тя е по-свята от собствения им живот.

Общинските музеи, галерии и зоологическата градина в София работят безплатно. Безплатен е входът за Регионалния исторически музей - София, Националния военноисторически музей, Софийската градска художествена галерия и парк-музей "Врана". Гостите на музея за история на София ще могат да разгледат безплатно постоянната и временната експозиция в сградата на пл. "Бански" 1, както и археологическото ниво под базиликата "Света София".

XS
SM
MD
LG