Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медведев идва за Турски поток и АЕЦ "Белене"


Председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев.
Председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев пристига в понеделник на двудневно посещение у нас по покана на министър председателя Бойко Борисов. Медведев ще се срещне и с президента Румен Радев.

Предварително обявени теми, които ще обсъждат представителите на България и Русия, са свързани с енергетиката, икономиката и туризма.

В интервю за вестник "Труд" Медведев подчертава важността на проектите в областта на енергетиката – АЕЦ "Белене" и Турски поток. Според него евентуалното ново разклонение на Турски поток, не бива да повтаря печалната съдба на Южен поток“. Той също заявява, че осъществяването на проекта зависи от това дали София ще успее да получи „твърди гаранции“ затова, че Европейският съюз няма да възпрепятства проекта.

"Медиапул" цитира изказване, направено преди началото на визитата на Медведев, на първия заместник-ръководител на руската правителствена администрация Сергей Приходко, който заявява, че "Росатом" е готова да се включи в конкурса за възобновяването на строителството на АЕЦ "Белене".

„Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене" каза още Приходко, цитиран от БТА.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG