Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозиционната либерална партия спечели изборите в Естония


Лидерът на Партията на реформите Кая Калас.
Лидерът на Партията на реформите Кая Калас.

Опозиционната либерална Партия на реформите е победителят в парламентарните избори в Естония, които се проведоха в неделя. Прозападните либерали надделяха над управляващата партия Център на премиера Юри Ратас във вот, който бележи и добър резултат за крайно десните в страната.

Избирателната комисия в балтийската държава съобщава, че за Партия на реформите са гласували 28.8 % от избирателите, което осигурява 34 от 101 места в местния парламент. За партия Център са гласували 23.9 %, което им отрежда 26 народни представители, а националистическата, крайнодясна Естонска консервативна народна партия (EKRE) е на трето място с 17.8 % и 19 места в парламента. Националистите удвояват резултата си от последните избори през 2014 г.

„Сега започва истинската работа по съставяне на правителство и начало на управление на държавата със здрав разум“. Това заяви лидерката на Партията на реформите Кая Калас, като допълни, че партията остава отворена за коалиция с всички, освен националистите.

Министър-председателят и лидер на Център Ратас, заяви, че е готов да сформира коалиция с победителя от изборите. През 2004 г. партията Център подписа меморандум за разбирателство с партията на Владимир Путин "Единна Русия". Тази сделка е определяна от Ратас като „замразена“, но въпреки това естонския лидер отказва да я развали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG