Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите в Северна Македония издигнаха евроатлантик за президент


Стево Пендаровски и Зоран Заев.
Стево Пендаровски и Зоран Заев.

Управляващият в Северна Македония Социалдемократически съюз (СДСМ) номинира координатора на страната за членството в НАТО Стево Пендаровски за президент.

На 23 конгрес на водената от премиера Зоран Заев партия 712 от 783 делегати гласуваха в полза на кандидатурата на Пендаровски.

„В една мултиетническа държава на Балканите е важно да се покаже, че хора от различни етноси могат да се обединят в преследване на еднакви цели“, заяви Пендаровски по време на конгреса. Той заяви, че ключ към постигането на целите е членството в Евроатлантическите институции, правата на човека и представителството на всички групи.

В същото време опозиционната ВМРО-ДПМНЕ издигна професорът по право Гордана Давкова за свой кандидат, с което я превърна в първата жена, която ще се бори за поста.

Настоящият президент Георге Иванов се намира в края на последния си разрешен от конституцията мандат. На изборите през 2014 г. с подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ той победи Пендаровски. Иванов беше опонент на ключовото споразумение с Гърция, което доведе до промяната на името на държавата.

Гордана Давкова също е изказвала несъгласие спрямо споразумението с Гърция, което беше ключово за отварянето на пътя на Северна Македония към членство в НАТО и Европейския съюз.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG