Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медведев към Борисов: Изтребители винаги ще има, важно е да дойде газ и да има електроцентрали


Бойко Борисов и Дмитрий Медведев в Министерския съвет.
Бойко Борисов и Дмитрий Медведев в Министерския съвет.

"Не виждам причина България да се отказва да има развита газопреносна система". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция заедно с руския си колега Дмитрий Медведев. Руският премиер отговори, че това ще стане само след гаранции от ЕК, за които България да се погрижи.

Борисов каза също, че България иска да запази настоящите количества газ, които преминават през газопреносната система в страната. Това изказване той направи във връзка със строежа на българската част на "Турски поток", но допълни, че за проекта ще се търси пазарно решение.

Относно проекта АЕЦ „Белене“ Борисов заяви, че той ще бъде реализиран на пазарен принцип и независимо от това кой е победител, "Росатом" ще окаже съдействие.

“Арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1.1 млрд. лв. с лихви“, каза Борисов „След като платихме кеш, президентът Владимир Путин ни опрости лихвите и сега България има два ядрени реактора, българска собственост, опаковани в найлон“, добави още той.

Борисов изказа и опасенията си от факта, че се намираме в напрегнато време, когато надпреварата във въоръжаването е по-голяма дори от периода на Студената война. Българският премиер заяви за пореден път желанието си „всички да се върнат на масата за преговорите“.

„Изтребители винаги ще има, важно е да дойде газ и да има електроцентрали и ние, с нашите български партньори, трябва да работим затова“.

Това заяви от своя страна Медведев по време на пресконференцията. Той акцентира на факта, че заради наложените в последните години санкции стокообменът между България и Русия е намалял от 5 на 3 млрд. долара, „което не е добре нито за България, нито за Русия“. Той каза също, че енергийните проекти са ключова тема във взаимоотношенията между двете страни. Медведев отново потвърди готовността на „Росатом“ да се включи в проекта за АЕЦ „Белене“, както и важността на продължението на „Турски поток“, за което подсказа и присъствието на генералните директори на "Росатом" и "Газпром" Алексей Лихачов и Алексей Милер. Въпреки това руският премиер за пореден път заяви, че газовият проект зависи от решенията на Европейската комисия и действията на българската страна в тази посока.

Двамата лидери се обединиха около тезата за важността на туризма в отношенията между двете държави. В това отношение Борисов отново изказа притесненията си от военната ескалация в Черно море, като заяви, че според него това трябва да бъде единствено зона за туризъм.

По време на срещата между Медведев и президента Румен Радев, държавният глава заяви, че българо-руският диалог помага за възстановяването на доверието между Русия и ЕС, „от което всички имаме интерес“.

Според него в сферата на енергетиката има голям потенциал за задълбочаване на отношенията „при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентност и прозрачност“.

XS
SM
MD
LG