Връзки за достъпност

Извънредни новини

Перачница „Тройка“. Схема за 9 млрд. долара в изгода на елита в Русия


Владимир Путин връчва орден на Сергей Ролдугин през 2016 г.
Владимир Путин връчва орден на Сергей Ролдугин през 2016 г.

Най-голямата перачница на пари е организирана от най-голямата руска инвестиционна банка „Тройка диалог“, а следите водят до челиста Сергей Ролдугин, близък приятел на президента на Русия Владимир Путин.

Глобалната схема за пране на близо 9 милиарда долара е била организирана и управлявана от най-голямата руска частна инвестиционна банка, с близки връзки с управляващия елит. Схемата е разкрита от базираната в Сараево организация OCCRP – международен журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (сред партньорските медии е и българският сайт "Биволъ").

Разследването на OCCRP стига до схема за пране на 8,89 милиарда долара, наричана „Перачница „Тройка“, която е била използвана от корумпирани политици и фигури от организираната престъпност за пране пари, избягване на данъци, укриване на активи в чужбина и други незаконни дейности. Разследването стига до Сергей Ролдугин, руският челист, който е един от най-старите приятели на президента Владимир Путин, като основен печеливш от схемата.

Групата OCCRP разкри по-рано други две подобни схеми, известни като Руската и Азербайджанската перачници. Новото разследване е станало възможно след едно от най-масовите изтичания на данни за банкови трансакции, получени заедно с литовския сайт 15min.lt.

Данните от различни източници са за 1,3 милиона трансакции на стойност 470 милиарда долара, направени от повече от 283 хиляди компании и физически лица.

Организацията OCCRP казва, че заедно със своите партньори по света, е успяла не само да идентифицира перачницата „Тройка“, но да стигне и до отговорните за създаването и управлението на схемата. Това е частната инвестиционна банка „Тройка диалог“, която в един момент е била най-голямата в Русия, управлявана от руско-американския инвестиционен банкер Рубен Варданян.

Банката е действала от 2006 до 2013 г., учредена от поне 75 свързани офшорни компании, а поне 35 от тях са имали сметки в затворената през 2013 г. литовска банка UKIO.

„Под управлението на „Тройка диалог“, милиарди долари от Русия са постъпвали в тези сметки“, казват разследващите журналисти.

„Парите са били разбивани на по-дребни суми и прехвърляни през свързаните фирми преди да стигнат до своите известни и неизвестни получатели. Трансакциите са били най-често фиктивни – от фалшиви документи до търговия с несъществуващи стоки. На излизане от схемата парите са минавали през кореспондентски сметки в западни банки, най-често през Австрия и Германия“.

По това време приеманият за прозападна и прогресивна фигура Варданян е бил президент и главен изпълнителен директор на „Тройка диалог“. OCCRP казва, че не е установено със сигурност дали той е знаел за схемата: „Няма категорично доказателство да е знаел“.

Разследването твърди, че Ролдугин е получил 69 милиона долара от перачницата „Тройка“. Това не е първият случай, в който името на Ролдугин се появава в разследване за пране на пари. През 2016 г. той е споменат в „Досиетата Панама“, според които е собственик на мрежа от офшорки, през които са минали милиарди долари, и е имал бизнес отношения с богати олигарси от обкръжението на Путин. Ролдугин отрече да е вършил нещо нередно.

Според разследването на OCCRP, перачницата „Тройка“ е била нещо повече от схема за пране на пари. Тя е била използвана и като „таен инвестиционен инструмент, черна каса, механизъм за избягване на данъци и много други“.

Разследването открило, че част от парите са изкарани с финансови измами на високо равнище, като например случая „Магнитски“, при който адвокатът Сергей Магнитски умря в затвора, след като разкри схема на държавни служители, които открадват от бюджета 230 милиона долара вече платени данъци. В разследването се споменава и измама с гориво на летище „Шереметиево“ през 2012 г., когато мрежа от кухи фирми и свързани лица продава на раздути цени гориво на най-голямото летище в Москва.

Перачницата „Тройка“ е позволявала на членове на руския политически и бизнес елит да придобиват тайно дялове в държавни компании или да купуват недвижими имоти в Русия и в чужбина, а в официалните документи собственици се водят арменски селяни, разкрива още OCCRP.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG