Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Яневагейт“: хронологията


Избухването на скандала около серията записи на разговори между Янева, Ченалова и Мондешки бе предшествано от т.нар. афера „Червей“ – делото за незаконни специални разузнавателни средства, по което бившата председателка на СГС получи условна присъда. Аудиофайловете, публикувани от „Биволъ“, разкриха смущаващи обстоятелства за задкулисното взаимодействие между премиера и главния прокурор. Някои от епизодите акцентираха върху връзките на Борисов с Пеевски и върху твърдението, че службите са под контрола на ДПС.

Още в началото на 2016 г. ВСС приключи проверката си по случая, позовавайки се на прокурорското становище, че записите са манипулирани, както и на обстоятелството, че единствено Ченалова потвърждава тяхното съдържание. Последва опит на тогавашното малцинство в съвета да възобнови проверката, което беше отхвърлено с гласовете на повечето замесени в „Яневагейт“ – Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Милка Итова и бившият председател на ВАС Георги Колев.

Мнозинството в предишния състав на съвета така и не взе предвид множеството пропуски в проверката – липсата на разпити на Мондешки, на тогавашния градски прокурор Христо Динев и на съпрузите на Янева и Ченалова. Не бе поискано нито съдействие от прокуратурата за предоставяне на телефонни разпечатки, нито от „Вайбър“, въпреки че програмата е била използвана за част от разговорите, както твърдеше и самата Янева. Не бяха изискани дори видеокадри от Съдебната палата в София, за да се разбере дали Янева действително се е срещала с Цацаров заради разследването срещу нея по аферата „Червей“.

Всичко това стана на фона на доклада ЕК за 2015 г., в който се констатираше, че ВСС е прекратил скандала при „необясними обстоятелства“ и изрично се настояваше за обективно разследване на съдържанието на разговорите. Допълнителен елемент в картината бе независимата експертиза, поръчана от „Биволъ“, според която записите от „Яневагейт“ се оказаха автентични. В момента преписката по случая се намира в спецпрокуратурата, където бе пратена наскоро с постановление на Софийската градска прокуратура. Повод за това стана искане на гражданското сдружение БОЕЦ. Дали най-накрая ще бъде извършена проверка по същество обаче, засега остава ясно.

XS
SM
MD
LG