Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон призова за обновление на ЕС чрез свобода, защита и напредък


Френският президент Еманюел Макрон призова за отхвърляне на самоизолацията, проповядвана от националистите, и обновление на Европа. Това той направи в документ, изготвен на всички езици на държавите членки на ЕС.

„Никога, от Втората Световна война насам, Европа не е била така необходима. И така застрашена“, гласи текстът, поместен на сайта на Елисейския дворец.

Според френския президент Брекзит е символ на кризата на Европа, която не е успяла да отговори на "потребността от закрила на народите", но и показва, че най-голямата "клопка"е непринадлежността към Европа, което води до финансови загуби, застрашаване на мира и изолация.

Макрон призова за обновление на Европейския съюз, което е формирано около три цели – свобода, защита и напредък. Той отправи и апел за свикване на „Конференция за Европа“ в края на годината, където да бъдат предложени всички необходими промени в ЕС.

Френският президент предлага редица мерки, сред които Европейска агенция за защита на демокрацията, която да защитава изборните процеси във всички държави членки от външна намеса, както и забрана на финансирането на политически партии от чужди сили.

Той за пореден път се обявява и за строг контрол над средствата, които всяка държава отделя за европейската солидарност, който да бъде извършван от „Европейски съвет за вътрешна сигурност“.

В документа се коментира и необходимостта от създаване на единен договор за отбрана и сигурност, както и за създаване на обща гранична полиция.

По отношение на неравенството между отделните държави членки Макрон предлага създаване на „социален щит“, който да осигурява еднакво заплащане на едно и също работно място и минимална европейска заплата, съобразена с всяка страна, която да бъде договаряна колективно всяка година. По отношение на икономиката той предлага и преференции за местното европейското производство, каквито има в Китай и САЩ.

Френският президент отправи призив и за създаването на „Европейска банка за климата“, която да финансира екологичния преход, както и създаване на „Европейска санитарна сила“, за засилване на контрола над храните.

Според френския президент „Европа, която вижда мястото си в света, трябва да бъде обърната Африка“, с която да бъде сключен пакт за бъдещето, който да осигури нейното развитие.

XS
SM
MD
LG