Връзки за достъпност

Извънредни новини

Визитата на Медведев: енергетика на трупчета


Минаването на „Турски поток“ през България е под въпрос, защото решаващата дума ще има Европейската комисия. „Росатом“ пък може да участва в търга за АЕЦ „Белене“, след като види какви параметри залага София. Това са двата основни извода от визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България. От нея стана ясно, че България има интерес от доставки на руски газ към още нереализирания хъб „Балкан“, а Русия потвърди интереса си към енергийните интереси у нас, но с ясната санкция на Европейската комисия.

Посещението му, ден след 3 март, показа недвусмислено, че финалното решение за енергийните проекти в България ще взема Владимир Путин. Тъй като по време на визитата не бяха постигнати никакви договорки в областта, за разлика от подписаните споразумения за сътрудничеството в областта на туризма и социалната политика.

Започналата с енергийни теми визита приключи с ангажимента от страна на България, че ще проучи възможностите за дотация на посещенията на руски туристи и препоръката от страна на Медведев левът да се приравни към китайския юан, а не към евровто.

Междувременно докато Борисов обясняваше, че България заслужава да остане на газовия пазар и мотивира завършването на АЕЦ „Белене“ с твърдението, че ако не го сторим „след 10 – 12 години“ може да се наложи да внасяме ток, руският му колега се държа повече от лаконично.

След като напомни, че „изтребители винаги ще има, важното е да дойде газ и да има електрически централи“, Медведев подчерта, че транзитът на газ през България е възможен, когато бъдат дадени гаранции „но не от страна на България, а от страна на Европейската комисия“.

"За по-нататъшни стъпки по отношение на "Турски поток" ще можем да говорим само след категорична гаранция от ЕК, че за този проект може да се случи", предупреди Дмитрий Медведев. Според него българските власти трябва да си дават сметка за това и да работят по въпроса. Той напомни случилото се с „Южен поток“ и акцентира, че „подобни грешки няма да се случат отново“.

"Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб "Балкан" – България не иска нови количества газ. Когато транзитът към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. Затова искаме да заменим тези количества с газа от "Турски поток", обясни от своя страна Борисов.

Българският премиер подчерта, че за газоразпределителен хъб "Балкан" страната ни ясно е атрикулирала, че "ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага".

След като по време на пресконференцията той фамилиарно хвана за ръка руския си колега, министър-председателят обясни и позицията си по АЕЦ „Белене“.

„Ние останахме от много малкото страни, които защитават въглищата, но не се знае още колко ще може да ги ползваме, тъй като CO2 емисиите стават все по-скъпи", каза Борисов и добави, че след като изтече ресурсът на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" страната ще остане без базова мощност. Ето защо според него същестрвува възможност след 10-12 години да се налага България да внася ток.

Уклончивостта на Медведев се прояви и по тази тема. От думите му стана ясно, че "Росатом" ще реши дали да участва в строителството на АЕЦ "Белене" след като види какви ще са условията на процедурата. Миналата година от самата компания обявиха, че без държавна помощ няма как да се включат в това начинание. По думите на Борисов търгът е максимално прозрачен. Не става ясно обаче защо четири месеца няма публикувани условия.

В първия ден от посещението на Медведев Борисов опита да благоразположи руската страна с думите: "Доста теми се натрупаха в едни трудни времена. България, като член на Европейския съюз и НАТО, имаше период, в който стокообмена ни намаля“.

Изказването имаше и своеобразно продължение във вторник, когато двамата откриха българо-руски бизнес форум в сферата на туризма. „България води миролюбива външна политика, за да привлича повече туристи“, обясни премиерът. След което Борисов призова да не се делим на русофили и русофоби, а да гледаме „нашия си интерес“.

„Нашият интерес“ бе и основната нишка в изказването на минитър-председателя. От думите му обаче не стана ясно как ще бъде синхронизиран този интерес с европейския, който пък бе поставен като условие от руската страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG