Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гуайдо поиска "Ситибанк" да не връща златото на Венецуела


Хуан Гуайдо
Хуан Гуайдо

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се обърна с молба към американската финансова група Ситибанк (Citibank) да не връща на правителството на президента Николас Мадуро златото, което то е предоставило през 2015 година като залог за получаване на заем, предаде Ройтерс, позовавайки се на екипа от съветници на Гуайдо.

Според източниците Гуайдо е помолил банката да отложи със 120 дни първоначално насроченото за март изкупуване на златото от венецуелската централна банка. Венецуелската опозиция освен това е помолила Ситибанк да не предявява претенции към венецуелското злато в случай, че властите в Каракас, които изпитват остър недостиг на ликвидности, не го изкупят в срока, посочен в договора.

Искането е част от стратегията на опозицията за запазване на венецуелските чуждестранни авоари и да се попречи на социалистическото правителство на Мадуро да продаде златните резерви, за да получи твърда валута в контекста на затягането на санкциите.

Правителството на Мадуро започна да използва суапови сделки със злато преди около четири години, за да получи финансиране, тъй като петролното производство се е сринало в резултат на санкциите. При такива контракти финансовата институция си запазва златото, ако получателят на кредита не го погаси в срок, припомня БТА.

В случая със Ситибанк, Венецуелската централна банка се е съгласила да изкупи обратно неназовано количество злато през март като част от споразумение, подписано от двете институции през 2015 година. Според контракта венецуелската централна банка е продала злато за 1,6 милиарда долара на британското подразделение на Ситибанк, което да се съхранява в Банк ъв Ингланд (Bank of England), става ясно от доклад на американската финансова компания до Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ) от февруари тази година. Източниците не уточняват дали обратното изкупуване ще струва повече или по-малко от първоначалните 1,6 милиарда долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG