Връзки за достъпност

Извънредни новини

Димитър Абаджиев - първият български посланик в Саудитска Арабия


Димитър Абаджиев
Димитър Абаджиев

Първият посланик на България в Кралство Саудитска Арабия - Димитър Абаджиев е пристигнал в сряда в Рияд, съобщиха от Министерството на външните работи. Двете страни имат дипломатически отношения от 1995 г., но досега нямаше българско дипломатическо представителство в Рияд.

Кой е Димитър Абаджиев

Димитър Абаджиев представляваше страната ни в Словения. Преди това беше генерален консул в Шанхай и представител на България в ръководството на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл. В политическата си кариера е минал през СДС, ДСБ и РЗС.

Абаджиев е първият български посланик, който ще изпълнява задълженията си от саудитската столица. Очаква се следващата седмица посланик Абаджиев да връчи копия от акредитивните си писма в саудитското министерство на външните работи.

България и Саудитска Арабия

Намеренията на страната ни да открие посолство в Рияд бяха заявени от министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му в Саудитска Арабия през ноември 2017 г. Процедурата беше стартирана през следващата година.

Последната среща между министърът на външните работи Екатерина Захариева и нейния саудитски колега Абел ал-Джубейр бе в началото на февруари в Брюксел. Захариева отбеляза, че българските фирми са заинтересовани да участват в изпълнението на нови инженерни и строителни проекти в страната. Година по-рано министър Ал-Джубейр гостува на Екатерина Захариева в София. Двамата са се срещали още два пъти.

В рамките на засиления диалог между двете страни в България бяха осъществени редица посещения на представители на саудитски министерства и агенции. Двете страни работят за създаването на смесена компания, която ще реализира проекти в производството на фуражи и износа на месо от България за Саудитска Арабия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG