Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изследване: Мандатът на Цацаров не е успешен, под 1% го смятат за отличен


Над две трети от българите поставят средна или слаба оценка на изтичащия в края на тази година 7-годишен мандат на главния прокурор Сотир Цацаров. Това показват резултатите от национално представително изследване на социологическата агенция „Глобал Метрикс“, проведено сред 1090 пълнолетни по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Близо 43% от анкетираните поставят на Цацаров средна оценка, а според около 25 на 100 тя е слаба. Близо 19% оценяват мандата му като добър, малко над 4 на 100 – като много добър, а едва 0.7% – като отличен.

Повечето от анкетираните не смятат, че настоящият главен прокурор е допринесъл за справянето с корупцията по високите етажи на властта (61.2%), както и за противодействието на битовата престъпност (64%). Над 19 на 100 от участниците в изследването са убедени, че действията на държавното обвинение в тази посока са били основно кампанийни, а над 41% са съгласни донякъде с това твърдение.

Още по-категорично е общественото мнение по въпроса дали в мандата на Цацаров прокуратурата е използвана за политически цели – 37.4 отговарят отвърдително, а 38.8 са донякъде съгласни. Едва 12.2 на 100 отричат държавното обвинение да е защитавало политически интереси.

„Виждате мнението на хората – че работата е била кампанийна, а не систематична. А за качеството на повдигнатото обвинение може да съдим по влезли в сила присъди срещу хора от върховете на властта. Такива присъди за 7 години в ръководената от Сотир Цацаров прокуратура срещу хора от висшия ешелон на властта – аз поне не си спомням да има. И това се забелязва и от самите хора“, коментира Теодор Славев от БИПИ.

Според основната част от анкетираните най-важният приоритет пред следващия главен прокурор трябва да бъде именно справяне с корупцията сред висшите представители на властта и с битовата престъпност. Близо 22% от хората не очакват нещо да се промени по време на мандата на следващия ръководител на държавното обвинение.

БИПИ е неправителствена организация, специализирана в сферата на правосъдието. Неин директор в миналото бе бившият правосъден министър Христо Иванов. Докато председателстваше Висшия съдебен съвет (ВСС) в това си качество, той често критикуваше методите на работа на държавното обвинение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG