Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха случайно задържани край Барселона


Вълчо (Ветко) и Маринела Арабаджиеви на сайта на Интерпол.
Вълчо (Ветко) и Маринела Арабаджиеви на сайта на Интерпол.

Издирваните от българските власти бизнесмени Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани в жилището на техен сънародник край Барселона, потвърди в четвъртък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

От изявлението ѝ стана ясно, че до ареста на двамата се е стигнало случайно, тъй като те се укривали при Георги Семерджиев, който пък се оказал издирван от Швейцария. Затова и на адреса му в курортното градче Кабрера де мар се появили два екипа на испанкста прокуратура – единият задържал Семерджиев, а другият – Арабаджиеви.

Предстои съдебните власти в Испания да се произнесат по искането на българските им колеги за връщането на Арабаджиеви в София. Ако това се случи, те ще бъдат задържани за 72 часа и разследващите ще поискат спецсъдът да ги остави в ареста за постоянно.

Двамата съпрузи се издирват от прокуратурата от миналия август, когато бяха задочно обвинени в сформиране на организирана престъпна група, укриване на данъци и пране на пари. Тогава, при спецакция в хотелите им в София и Пловдив, разследващите обявиха, че са открили и иззели над 10 млн. лв.

Засега по случая бяха задържани синът им Вълчо и две счетоводителки. По отношение на Ветко и Маринела Арабаджиеви беше издадена европейска заповед за арест, а имената им – включени в червения бюлетин на Интерпол за издирвани лица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG