Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ предлага бивш конституционен съдия за шеф на ЦИК, БСП обновява членовете си


Новият състав на ЦИК ще бъде избран два месеца преди европейските избори през май
Новият състав на ЦИК ще бъде избран два месеца преди европейските избори през май

ГЕРБ предлагат бившият конституционен съдия Стефка Стоева за нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Партията ще запази трима от досегашните си представители и издига настоящия говорител на комисията от квотата на БСП Александър Андреев. Двама от кандидатите са нови лица.

ГЕРБ ще подкрепи в пленарната зала предложенията на БСП за членове на комисията „без въобще да ги коментират“, обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Според него причината БСП да настояват за промяна на състава на ЦИК са вътрешни противоречия в партията. „Тази ЦИК не се приема, защото това са номинации на предишното ръководство на социалистите“, заяви Цветанов, цитиран от БТА.

Мандатът на сегашната комисия изтича на 23 март. Първоначално ГЕРБ обяви, че съставът на ЦИК не трябва да бъде променян месеци преди предстоящите през май европейски избори, защото членовете на комисията няма да имат време да се подготвят. За избор на нов състав настояваше БСП с аргумент, че оставянето на старите членове създава съмнения за изборни манипулации. В крайна сметка управляващите започнаха процедурата за подмяна на състава на ЦИК и по думите на Цветанов са готови да подкрепят предложенията на опозицията, за да бъде формирана новата комисия възможно най-скоро.

Как се определя съставът на ЦИК?

По закон ЦИК се състои от 20 членове. Седем от тях са от квотата на ГЕРБ, шест са от тази на БСП, по двама от ДПС и „Обединените патриоти“ и един от „Воля“. Освен това, право на представители в комисията имат вече несъществуващият „Реформаторски блок“ и разпуснатата коалиция между „България без цензура“ и ВМРО, които имат представители в Европейския парламент.

Кои са кандидатите на ГЕРБ за членове на ЦИК?

Предложението на ГЕРБ за председател на ЦИК Стефка Стоева до миналата година е била конституционен съдия. Тя е избрана за член на Конституционния съд от съдийската квота. Стоева е сред шестимата съдии, които постановиха, че Делян Пеевски може да се върне като депутат в парламента, след като подаде оставка като редовно избран председател на ДАНС през 2013 г., припомня Mediapool.

Издигането на настоящия говорител на ЦИК Александър Андреев, който е от квотата на БСП, не е след договорка с левицата.

Новите предложения на управляващата партия са адвокатът по гражданско право Мирослав Джеров и преподавателят в Софийския университет гл. ас. Димитър Димитров. Той е издигнат от Асоциацията на българските политолози, но ГЕРБ обяви, че ще застане зад него.

Партията ще запази досегашните си представители Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова.

БСП предлага нови кадри

От шестимата кандидати, издигнати от левицата за членове на ЦИК, само Таня Цанева е част от настоящия състав на комисията.

Останалите предложения са Николай Николов, който неотдавна беше кандидат на левицата за председател на КПКОНПИ, Силва Дюкенджиева - бивш член на ЦИК и настоящ юристконсулт в Конституционния съд, Силвия Стойчева - политолог и бивш народен представител, Емил Войнов - специалист по информационни и комуникационни технологии, и Цветанка Георгиева, която от 16 години работи в отдел “Избори" на БСП като експерт по изборното законодателство.

Кандидатите са определяни като близки до настоящата лидерка на БСП Корнелия Нинова. Един от дългогодишните членове на ЦИК от квотата на БСП – Румяна Сидерова, не беше предложена от ръководството на партията за член на комисията.

Нови стари кандидати

„Обединени патриоти“ издигнаха кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК. Йосифова е номинация на НФСБ. Кандидатурата на ВМРО Бойчо Арнаудов в момента е член на ЦИК. "Атака" остават без представителство в комисията.

ДПС предложиха за секретар на ЦИК Севинч Солакова (която и сега заема тази длъжност) и настоящият член Ерхан Чаушев.

От "Воля" предлагат настоящия си представител Кристина Цанкова-Стефанова

Ще имат ли извънпарламентарните партии членове в ЦИК?

Партиите от бившия „Реформаторски блок“, които имат право на представител в ЦИК, защото имат евродепутат, предложиха за член на ЦИК досегашния си представител Ивайло Ивков.

Противно на изявлението на зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов, коалицията между вече несъществуващата партия на Николай Бареков „България без цензура“ и ВМРО издигна кандидат за член на ЦИК - настоящия си представител Катя Илиева. Те се явиха заедно на последните евроизбори, когато излъчиха двама евродепутати, и имат право на представител в комисията.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG