Връзки за достъпност

Извънредни новини

Плащат ли си ромите тока? Числата говорят


Електромерите в квартал "Столипиново", Пловдив.
Електромерите в квартал "Столипиново", Пловдив.

“Не аз и не ВМРО учиха циганите да не си плащат тока”. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяснява пред "Фокус" критиките, че неговата партия се възползва от ромския въпрос.

“Който не си плаща данъците, тока, водата, всички останали задължения, трябва да има санкции”, казва от парламентарната трибуна Волен Сидеров.

Твърдението, че ромите не си плащат тока е звучало от всички възможни места, пред микрофоните на всички възможни медии. Свободна Европа провери фактите и ги сравни с изказванията, които вече са се превърнали в мантра за много политици.

Малко факти

Свързахмесе с трите електроразпределителни дружества - CEZ, EVN и “Енерго-про”, за да проверим каква е събираемостта на сметките за ток в кварталите, за чиито жители се твърди, че не погасяват задълженията.

EVN обхваща разпределението и продажбата на електрическа енергия в Югоизточна България. Именно на тази територия - в Пловдив, се намира най-големият ромски квартал не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа - "Столипиново". Там живеят близо 50 хиляди души. След 2007 година, когато цялата техническа инфраструктура е подменена и са монтирани нови 6300 електромера, събираемостта се е повишила значително. 98% от абонатите вече редовно плащат сметките си за ток, съобщиха от електроразпределителното дружество. В "Аджисан махала" и “Шекер махала” в Пловдив, “Лозенец” в Стара Загора, “Победа” в Бургас и на други места ситуацията е идентична. При неплащане следва изключване, каквато е практиката на всички компании, независимо от цвета на кожата на техните абонати.

От “Енерго-про”, която обхваща Североизточна България, обясниха, че не третират абонатите си в ромските махали по различен начин от останалите си клиенти. Същото потвърдиха и от CEZ, и от EVN. Над 90 процента от абонатите във варненските махали и села с предимно ромско население плащат консумираното електричество.

От CEZ - компанията, която покрива Западна България, съобщиха за Свободна Европа, че в софийските квартали с предимно ромско население - “Христо Ботев” и “Факултета”, събираемостта на сметките варира между 93 и 95 процента.

Кражбата на електричество

Незаконното използване на ток, което допреди 10 години беше основен проблем в т.нар. гета, вече е сведено до минимум, коментираха от електроразпределителните компании. След приватизацията на дружествата наследената от държавата амортизирана мрежа е подменена. Кражбата на ток вече е технически почти невъзможна заради системите за директен контрол и сигнализация при всеки опит за манипулация.

Столипиново, Пловдив
Столипиново, Пловдив

Само новите кабели и табла обаче не са били достатъчни, за да променят тенденцията от неплащане към плащане. В процеса активно са участвали неправителствени организации, както и медиатори, провеждащи разяснителни кампании. Участието на държавата се свежда до активността на местната власт в някои от ромските квартали.

Някои хора обаче все още живеят без ток и без вода. Така започват много от историите, описващи картината в ромските квартали. “Има хора, които все още живеят като скотове”, разказва Яшар Асан от “Столипиново”. Живеещите в сгради, които не са узаконени, остават без ток, защото заради липса на документи няма начин за включване към мрежата. “Въпрос на решение”, коментира Асан. Съществува практика такива домакинства да използват електричество от свои съседи, с които делят крайната сметка.

"Моделът допреди 10 години беше абсолютно неподходящ, дори нямаше модел. Токът си е вървял нанякъде, не е имало електромери, пращали са се сметки на някакви хора, много нелегално включени към електрическата мрежа”, казва Димитър Димитров от “Отворено общество". По думите му, “когато има създадени условия, няма място за измислени драми, каквито политиците често внушават."

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG