Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фирми на съветник на Сидеров свързват „Атака“ с руските служби


Волен Сидеров при една от многото си публични прояви със знамето на Русия.
Волен Сидеров при една от многото си публични прояви със знамето на Русия.

Парламентарният съветник на лидера на „Атака“ Волен Сидеров – Христо Маринов, участва в няколко фирми, в които съдружници са му руснаци, близки до Кремъл, както и такива, свързвани с руските служби за сигурност, съобщи „Капитал“.

Въпреки че не е особено известен за българската публика, преди две седмици Маринов стана герой в разследване на италианското сп. „Еспресо“ за финансирането от Русия на местната управляваща партия „Лига“.

„Капитал“ цитира данни от руския търговски регистър, според които от април 2017 г. Маринов е съдружник заедно с четирима италианци във фирмата „Глобал Сервис Интернационалий”. Адресът ѝ е в апартамент на ул. „Судостроительная“ в Москва.

Съдружниците на Маринов в тази фирма също са политически обвързани. Лука Бертони и Джанматео Ферари са секретари на асоциацията „Ломбардия – Русия”, известна с близките до Кремъл позиции, които защитава.

Тя се ръководи от бившия журналист Джанлука Савоини, който е дългогодишен приятел и съветник на италианския вицепремиер, вътрешен министър и лидер на управляващата партия в Италия „Лига“ Матео Салвини, допълва българското издание. Според разследването на „Еспресо“ националистическата формация на Салвини е получавала финансиране от Москва, прикрито зад сделки за горива.

В края на 2017 г. Маринов и тогавашният национален координатор на „Атака“ и бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров посещават централата на „Лига“ в Милано, където се срещат именно с Джанлука Савоини.

Руските връзки на Маринов също не са случайни, пише още „Капитал“. Той е съдружник в групата дружества „Виалиц“ („Лигал Хаус“, „БГ Фуудс“, „Акаунтинг хаус“), в които основен акционер е близкият до властите в Русия Виктор Родин.

Друго общо дружество между Христо Маринов и Виктор Родин е „Нова вита плюс“, което е регистрирано на домашния адрес на съветника на Сидеров в родния му Хасково. Там съдружници са още руснакът Александър Рапопорт, и латвиецът Исай Монгайтс, който разказва в немско списание на руски език за чудодейно лечение, което го е вдигнало на крака. В интервюто той заявява, че е почти инвалид от „служба в доблестните органи“, по време на която е изпадал два пъти в клинична смърт след раняване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG