Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вземи парите и бягай". САЩ арестуваха българин за пирамида за 4 млрд. долара


Константин и Ружа Игнатови. Колажът използва разпространявани до медиите снимки от компанията OneCoin.
Константин и Ружа Игнатови. Колажът използва разпространявани до медиите снимки от компанията OneCoin.

Федералният прокурор на Манхатън повдигна днес обвинения срещу съоснователите на криптовалутата OneCoin Ружа и Константин Игнатови, които са обвинени в организирането на финансова пирамида за милиарди долари и продажба на криптовалута с цел измама. 33-годишният Игнатов, брат на Ружа Игнатова, е бил арестуван на 6 март на летището в Лос Анджелис и е бил откаран в Централния съд на Калифорния, където са му били предявени обвиненията. Сестра му се издирва.

В обвинителния акт се посочва, че 38-годишната Ружа Игнатова - съосновател и бивш президент на OneCoin, е обвинена в измама с ценни книжа и пране на пари. Константин Игнатов, понастоящем президент на OneCoin, е обвинен в заговор за извършване на финансова измама. Максималното наказание в САЩ за повдигнатите обвинения е до 20 г. лишаване от свобода.

През януари "Капитал" съобщи за задържането на трети участник в пирамидата OneCoin, американския адвокат Марк Скот, който фигурира и в новия обвинителен акт срещу Ружа и Константин Игнатови.

В резултат на действията на Игнатови, жертвите в тяхната пирамидална схема по цял свят са инвестирали милиарди долари в OneCoin.

Джефри Берман, федерален прокурор в Ню Йорк, заяви, че компанията на Ружа и Константин Игнатови се основава "изцяло на лъжи и измама". Игнатови са обещавали голяма възвращаемост с минимален риск, обаче реалността е, че двамата са се обогатявали за сметка на своите жертви. В обвинителния акт се посочва, че макар схемата на Игнатови да се е базирала на нови технологии (криптовалута), по същество това е класическа финансова пирамида, която е нанесла вреди на финансовата система на щата Ню Йорк.

В обвинителния акт е подчертано, че OneCoin е криптовалута, съществуваща само в съзнанието на нейните създатели и техните съучастници. За разлика от автентичните криптовалути (например биткойн), които регистрират историята на трансакциите в т. н. "блокчейн", OneCoin няма реална стойност и не предлага на инвеститорите никакъв способ за проследяване на парите им, а също така не може да се използва за закупуване на нищо.

Разследването показва, че само между четвъртото тримесечие на 2014 г. и третото тримесечие на 2016 г. OneCoin е реализирала приходи от продажби в размер на 3 милиарда и 353 милиона и "печалба" от 2 милиарда и 232 милиона евро. "Стойността" на OneCoin е нараснала от от 0,50 евро за единица при създаването си до почти 30 евро през януари 2019 г.

В обвинителния акт се подчертава, че Ружа Игнатова е била наясно за измамната същност на OneCoin и е споделяла "стратегия" за излизане от бизнеса. В едно от електронните си писма тя предлага свое решение: "Вземай парите, бягай и обвинявай някой друг за това".

OneCoin е основана през 2014 г. от Ружа Игнатова със седалище в София. Офисът се намираше на площад "Славейков", срещу Софийската градска библиотека. Игнатова е оглавявала OneCoin до октомври 2017 г. Константин Игнатов оглавява OneCoin от средата на 2018 година.

OneCoin, се посочва в обвинението, работи като многостепенна маркетингова мрежа, чрез която членовете получават комисиони за ангажиране на нови членове, които закупуват криптовалутата. Тази многостепенна маркетингова структура изглежда е повлияла на бързия растеж на мрежата. OneCoin твърди, че има повече от 3 милиона членове по цял свят, плаформата продължава да работи.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG