Връзки за достъпност

Извънредни новини

Равни права, не на насилието и сълзотворен газ - шествията за международния ден на жените


Полицията атакува шествието на жените в Истанбул.
Полицията атакува шествието на жените в Истанбул.

Шествия с искания за еднакво заплащане спрямо мъжете, мерки срещу насилието и освобождаване от затворите поискаха хиляди жени, излезли снощи по улиците из Европа по случай 8-ми март, предават световните агенции.

В най-големия турски град Истанбул стотици се събраха с искания за равни права и освобождаването на сирийски жени от затвора. По данни на Ройтерс, турската полиция е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се за шествие, което е трябвало да премине по главна пешеходна улица. След като множеството се е разбягало, силите на реда са продължили преследването на жените и по съседните малки улички.

В София също се проведe марш за равенството на половете. Близо 300 мъже и жени се събраха в центъра на столицата и поискаха равенство на половете и влагане на повече средства в борбата с домашното насилие. Сред исканията на организаторите на събитието бяха и спирането на насилието над децата, превенция на ранните бракове и социална и икономическа равнопоставеност между мъжете и жените.

По данни на един от най-големите профсъюзи в Испания UGT, над 6 милиона души са излезли в двучасова стачка из цялата страна с искания за равно заплащане и в защита на правата на жените. В столицата Мадрид десетки хиляди жени излязоха по улиците с банери и викове, гласящи: „Свобода, Равенство, Приятелство“ и „Начина, по който се обличам, не променя факта, че заслужавам уважение“.

Кадри от шествието в Мадрид
Кадри от шествието в Мадрид

По данни на Ройтерс на шествието в Берлин жените са настоявали за по-голямо равенство, напомняйки за всички препятствия, които са поставени пред тях, както и за сексуалното насилие. Анна Лоб, протестираща на Александерплац, заявява, че нейн колега мъж я е опипал, докато е стояла в кръг с други мъже. „Физическото насилие под каквато и да е форма или сексистки коментари, шеги и неща, които трябва да чуваш отново и отново, са форма на дискриминация“, каза тя.

В церемония в Елисейския дворец в Париж активистката Аиса Думара, която се бори срещу насилствените бракове, бе удостоена с първата награда за правата на жените. Наградата бе връчена лично от президента Еманюел Макрон.

Португалският министър председател Антонио Коста пък се включи в протест на жените в Лисабон. Той заяви, че трябва да бъде свършена много работа за правата на жените, предвид факта, че средният процент разлика в заплащането между двата пола е 18 в полза на мъжете, както и да бъде спряно „варварството“ с насилието над жени. От началото на годината 12 жени в Португалия са станали жертви на домашно насилие.

Шествия бяха проведени и в Киев, Москва, Санкт Петербург и редица други градове в Европа и света.

XS
SM
MD
LG