Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шестима обвинени по аферата "СМЧ-Пенчев" в НОИ в Силистра


Прокурор Николай Димитров и колегите му по време на брифинг в Силистра.
Прокурор Николай Димитров и колегите му по време на брифинг в Силистра.

Шестима души получиха обвинения за участие в организирана престъпна група и длъжностно присвояване заради злоупотреби в НОИ-Силистра. Това съобщи наблюдаващият прокурор по делото Николай Димитров.

Членовете на групата са фалшифицирали трудов стаж срещу 10 хиляди лева, а облагодетелстваните от корупционната сделка, които според прокуратурата са 20 човека, са получавали по-високи пенсии. Това се е случвало като в съдържанието на документите е било записвано, че пенсионираните са работили като миньори, докато всъщност са имали много малък трудов стаж в друга сфера. Схемата е действала от 2017 г.

Сред обвинените са директорът на местното бюро на НОИ Милен Пенчев, бивш служител на НОИ от София, началник на отдела „Отпускане на пенсии“ в Силистра, както и едно семейство от майка, баща и син.

Според разследващите ролята на директора е била да диктува на началника в отдел „Отпускане на пенсии“ личните данни на облагодетелстваните лица. Началникът е добавял до имената абривиатурата "СМЧ-Пенчев", което означавало "Силно мой човек - Пенчев". Началникът е ускорявал процедурата и е заобикалял задължителните проверки. Семейството пък е изготвяло голяма част от фалшивите документи и ги е съхранявало в дома си. Синът е извършвал адресни регистрации на лицата, които са искали по-високи пенсии.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG