Връзки за достъпност

Извънредни новини

Краят на аферата: подкупи за милиард, бивша "принцеса" и американско правосъдие


Дъщерята на бившия президент на Узбекистан Гулнара Каримова.
Дъщерята на бившия президент на Узбекистан Гулнара Каримова.

Най-големият руски телеком MTS се съгласи да плати глоба на стойност 850 милиона долара за постигане на договорка за прекратяване на разследване на федерален съд в САЩ. Обвинението е за корупция, свързана с подкуп на длъжностни лица в Узбекистан, включително и на членове на семейството на покойния президент Ислам Каримов, с цел достъп до местния телекомуникационен пазар.

Представители на базираната в Москва компания, която е листвана на американската фондова борса, заявиха, че е постигнато съгласие с Министерството на правосъдието на САЩ. От компанията признаха и вината си по обвинения на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), свързани с подкупи. Сделката „бележи края на разследването за придобиването и дейността на бившето поделение на компанията в Узбекистан“ се казва в обръщение на фирмата.

MTS премина през продължителни борби с властите в Узбекистан, които иззеха контрола над поделението на кампанията, след като през 2012 г. отнеха лиценза й заради предполагаеми данъчни измами. Представителството на руския телеком в бившата съветска република, което през 2011 г. имаше 9,5 милиона абонати, обяви фалит през 2013 г. MTS е най-големият мобилен оператор в Русия, както и в много от бившите членки на СССР.

Подкупи за 1 млрд. долара

Разследване на OCCRP (Център за разследване на корупцията и организираната престъпност) през 2012 г. разкри, че подизпълнител на MTS, известен като Uzdunrobita, е платил стотици милиони долари на компании на дъщерята на Каримов Гулнара. По-късно MTS придобива Uzbunrobita. Според разкритията MTS, холандската VimpelCom, която през редица по-малки компании е контролирана от руския милиардер Михаил Фридман, катко и скандинавската TeliaSonera, са превели повече от 1 млрд. долара по сметки, свързани с Гулнара Каримова като подкуп, за да получат достъп до развиващия се телекомуникационен пазар в държавата с най-голямо население в Централна Азия.

През 2016 г. VimpelCom също постигна договорка с американските власти като се съгласи да плати 795 млн. долара, за да бъде прекратено разследването срещу нея за подкупи в Узбекистан. Тогава изпълнителният директор на компанията Жан-Ив Шарлие заяви, че „престъплението, за което дълбоко съжаляваме, е недопустимо“.

Преди месец трима бивши служители на скандинавския телеком TeliaSonera бяха оправдани от съда в Швеция след разследване за подкуп на високопоставени лица, сред които и Гулнара Каримова.

От звезда, посланик и бъдещ президент... до затвора

Преди малко повече от десетилетие Гулнара Каримова е една от най-популярните личности в Узбекистан. Тя се изявява като моден дизайнер, поп певица, посланик на страната в Испания и нейн представител в ООН. Множество информации я сочеха и за бъдещия наследник на баща си на президентския пост.

След публикуваните доклади през 2012 г. именно тя бе приета за „високопоставения представител на властите в Узбекистан“, който е приемал стотици милиони в подкупи от мобилни оператори.

Каримова изчезна от публичното пространство след 2014 г., като дори се появиха информации, че е била убита. По-късно обаче от изявления на представители на съдебната власт стана ясно, че тя е осъдена на 10 години затвор, които впоследствие са били намалени на 5 години домашен арест.

Отвеждането на Гулнара Каримова от дома и в затвора
Отвеждането на Гулнара Каримова от дома и в затвора

Само преди няколко дни се появиха информации, че тя се връща в затвора, защото е нарушила условията на домашния си арест. Дъщерята на Каримова публикува снимка в Инстаграм, от която се вижда, че жена бива заставена със сила да напусне апартамент от двама униформени.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG