Връзки за достъпност

Извънредни новини

Път към Треблинка. Спасените и неспасените евреи в два влака, прекосили България


д-р Павел Герджиков.
д-р Павел Герджиков.

През март 1943 година един български военен лекар успява да измъкне пет деца от влаковете, потеглили от Беломорска Тракия към нацистките лагери. По същото време, в друга композиция пътува семейство Мизрахи от Македония. Никой от тях не се връща от газовите камери в Треблинка. И двата влака минават през България. Двете лица на историята обаче са различни.

По време на Втората Световна война д-р Павел Герджиков е офицер и главен лекар на вътрешното отделение на болницата в Банкя. Спасявал е не един и два човешки живота, но за да спре цял влак, пълен с обречени на смърт, медицинските познания не са били достатъчни. Нужен му е бил план. Благодарение на работата си и връзките си с политици, полицаи и военни успява да разбере къде край София ще спре влакът. “Заедно с медицинската сестра се качват в болничната камионетка и отиват да раздават лекарства”, разказва дъщерята на лекаря Полина Герджикова.

"Човек е обречен да избира"

Като военен той е имал право да проверява дали сред пътниците има болни. Измъква пет деца под предлог, че имат тиф и трябва да бъдат откарани в болница. В суматохата на това спасение едно от децата побягва и се връща във вагона. Всичко е трябвало да се случи изключително бързо. “Майките дори не разбрали какво става и че децата са спасени и това преследва баща ми като кошмар дълги години”.

Д-р Павел Герджиков, съпругата му (вдясно) и дъщеря му
Д-р Павел Герджиков, съпругата му (вдясно) и дъщеря му

Така четири деца се разминават със смъртта в газовите камери. За едно от тях се грижело приятелско семейство на Герджиков, а останалите били скрити в манастир край Велико Търново.

Помагал и на други хора като осигурявал фалшиви документи, с които удостоверявал, че не могат да пътуват. Здрави ставали болни, евреи придобивали нови самоличности, а пространството зад стената на библиотеката в кабинета му на улица “Бенковски” се превърналo с скривалище.

В продължение на година и половина там лекарят укривал приятелското си семейство Леви - баща, майка и две дъщери. “Спасявал е дори ранени германски войници, когато Червената армия идва тук, помагал е и на обикновени граждани, когато частната практика е била забранена. С риск за кариерата и живота си, защото вярва в Хипократовата клетва - да спасява”, казва дъщеря му Полина Герджикова. Още преди войната Павел Герджиков бил увлечен по екзистенциализма, според чиито идеи „човек е осъден да избира“. “Вие знаете, човек е сумата от своите избори, а баща ми прави един избор, който го извежда на пътя на любовта.”

Другата история от влака - чернилка и самота

Историята от влака звучи по-различно в семейството на Виктор Мизрахи. Всички негови роднини достигат до Полша, където загиват в газовите камери на Треблинка. “Тъгата остава, мъката остава. Както често казвам, нашето поколение, децата на оцелелите, сме деца с комплекси. В детството си нямахме нито вуйчо, нито чичо, нито дядо, нито баба, нито съседи евреи, никого”, разказва Мизрахи по скайп от Македония. Спасява се единствено баща му. “Чернилката остава. И моите деца нямат никого. След смъртта ми и те ще бъдат сами.”

Депортиране на евреи от Македония
Депортиране на евреи от Македония

След присъединяването на България към Тристранния пакт българските власти следват антиеврейската политика на своя съюзник. Още през януари 1941 г. е прието антиеврейско законодателство и т. нар. Закон за защита на нацията. Две години по-късно е подписано българо-германското споразумение за депортиране на евреите от новите и старите предели на Царство България. Плановете за депортация предизвикват остра реакция от българската общественост, църквата, професионални съюзи, интелектуалци и политици. От сигурна гибел са спасени близо 50 хиляди евреи, живеещи на територията на България отпреди влизането на страната в Тристранния пакт.

През март 1943 година обаче започва депортирането към нацистките лагери на 11 343 евреи от новите територии под българско управление по това време - Беломорска Тракия, Македония и Пирот. Сред тях са и всички 84 близки и далечни роднини на Виктор Мизрахи.

Роднини на Виктор Мизрахи
Роднини на Виктор Мизрахи

“Прекланям се пред това, което са направили българите за спасението на част от евреите. Но властите? Да спасиш петима и да убиеш 15 души. Добро ли си извършил или зло”, пита Виктор Мизрахи.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG