Връзки за достъпност

Извънредни новини

България не е готова да се бори с руски хибридни атаки


Цветан Цветанов, заместник-председател на ГЕРБ
Цветан Цветанов, заместник-председател на ГЕРБ

България не е подготвена да противодейства на хибридни атаки и фалшиви новини, идващи от страни извън Европейския съюз, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По време на конференция за киберсигурността в ЕС той повтори тезата си за това, че Русия би могла да се намеси в процеса по избор на Европейски парламент.

Има европейски страни, които създадоха дори отделни министерства, работещи срещу дезинформацията, но за съжаление България не е разработила подобен механизъм, каза още Цветанов, цитиран от "Медиапул". Той призова да не се допуска „пробив в системите за сигурност“ по време на предстоящите избори и посочи местата, които се нуждаят от специална защита – ЦИК и министерствата, които имат пряко отношение към провеждането и гарантирането на изборния процес.

61 процента от европейските граждани се страхуват от кибератаки по време на предстоящите евроизбори, съюбщи еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. По думите й над 30 държави са източници на кибератаки. Според данни, които тя представи, в Европа липсват 300 000 киберексперти, които да могат да противостоят на евентуални атаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG