Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов поиска за вероизповеданията у нас да плаща българската държава


Кой да "плаща" на вероизповеданията - българската държава или чужди държави. По този начин премиерът Борисов обясни гласуваните на първо четене изменения в Закона за вероизповеданията, които осигуряват данъчна амнистия на различните деноминации.

Зад тази конструкция, която коства на хазната над 8.2 млн лева обаче се крият почти изцяло задължения на мюфтийството, които възлизат на над 8.1 млн. лв. Църквите от своя страна подчертаха, че не са искали опрощаване на дълговете им към държавата, които според тяхната оценка са минимални.

През целия уикенд Борисов се опитваше да оправдае гласуването на текстовете, внесени от ГЕРБ и ДПС. В понеделник пък министър-председателят се среща с патриарха и главния мюфтия. „За българските вероизповедания българската държава да си плаща, да не плащат други държави“, каза Борисов на срещата.

Министър-председателят призова двамата религиозни лидери да успокоят хората и да обяснят, че „думата сделка в случая няма нищо общо“. Според Борисов законодателните промени са гарант за запазването на етническия и религиозния мир в страната.

Мустафа Хаджи е потвърдил, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005-а година, тъй като приходите и наеми от вакъфските имоти не са достатъчни.

"Срещата мина в духа на толерантност и разбирателство. Ние като граждани на тази държава сме длъжни да пазим мира и спокойствието в България, който сме го наследили от нашите бащи", каза главният мюфтия след срещата.

"Това е работа на счетоводството, не се занимавам с тези въпроси. Не искам да казвам нещо, което може да ви подведа", допълни той.

По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия Борисов е акцентирал още веднъж, че целта на закона е единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност. "Много пъти сме го правили - владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата“, каза той.

"Затова на днешния свят ден ви поканих. Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим“, е казал Борисов пред духовните водачи.

По време на срещата Патриарх Неофит значително е смекчил тона на православната църква, демонстриран миналата седмица, след като от инситуцията заявиха, че не са искали амнистиране на задълженията им.

В понеделник главата на БПЦ е благодарил на Борисов и е изразил надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG