Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК не откри монополисти и дефекти на пазара на горива


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри монополисти и дефекти на пазара на горива, съобщи „Капитал“, като се позова на доклад на регулатора. Документът не открива и никакви наченки на нарушения в работата на производители и търговци в наблюдаваната сфера. Конкретните числа са скрити от читателите на доклада.

Проблемите, посочени в текста, са вече известни. Сред тях са недостигът на складове за горива, високата инвестиция за тяхното построяване и пречките, които бюрокрацията създава за вноса. От информацията, която не е скрита и която е свързана с проценти от разпределението на складовете за различните видове горива, 50 % от тези за А-95, над 80 % за А-98 и 40 % за дизела се държат един играч и това, най-вероятно е „Лукойл Нефтохим Бургас“, пише „Капитал“. Следващият пазарен участник в табличната подреба на публикувания документ, който вероятно е „Лукойл България“, стопанисва между 30 и 35 % от складовете за А-95 и дизел, както и 10 % от тези за А-98. Тези статистики показват пълна доминация от страна на руската фирма.

През 2017 г. Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев изнесоха данни, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Лукойл България“ притежават заедно 92% от данъчните складове за бензин и 82% от тези за дизел, напомня „Капитал“.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG