Връзки за достъпност

Извънредни новини

Френски джихадист получи доживотна присъда за атентат в еврейския музей в Брюксел


Десетки служители на реда охраняваха съдебната палата по време на произнасянето на присъдата.
Десетки служители на реда охраняваха съдебната палата по време на произнасянето на присъдата.

Френският джихадист Мехди Немуш беше осъден на доживотен затвор за убийството на четирима души в еврейския музей в Брюксел през 2014 г., съобщи Ройтерс. Това беше първият атентат в Европа на завърнал се от Сирия европейски джихадист.

Другият обвиняем - французинът Насер Бендрер, който е осигурил оръжията на Немуш, беше признат за съучастник в убийствата и получи присъда от 15 години затвор. Пред съда той заяви, че се срамува да е там и от това, че пътищата им с Немуш са се пресекли. "Той не е човек, а чудовище", заяви съучастникът.

На Немуш, който според следователите се е радикализирал в затвора, са повдигнати обвинения и във Франция - за ролята му като надзирател на двама френски журналисти, взети за заложници в Сирия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG