Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад: Италия, Холандия и Австрия са проводници на влиянието на Русия в Западна Европа


Австрийската енергийна компания OMV си партнира с "Газпром" и едновременно с това има близки оношения с правителството във Виена, пише в "Наръчникът на Кремъл 2".
Австрийската енергийна компания OMV си партнира с "Газпром" и едновременно с това има близки оношения с правителството във Виена, пише в "Наръчникът на Кремъл 2".

Италия, Холандия и Австрия са страните проводници на руското влияние в Западна Европа. Това става ясно от втората част на доклада „Наръчник на Кремъл“.

Като позволяват на Русия да разпространява икономическото си влияние чрез техните икономики, страните проводници на практика „активно участват в отслабването и дискредитирането на собствените си демократични структури“, пише в доклада, съставен съвместно от българския Център за изследване на демокрацията и американския Център за стратегически и международни изследвания.

В Италия, Австрия и Холандия преките руски инвестиции са се увеличили от 5,4 млрд. евро през 2006 г. до 160 млрд. през 2017 г. Най-драстичен е ръстът в Холандия – от 13,2 млрд. до 96 млрд. за 10 години. Руският капитал представлява около 13% от брутния вътрешен продукт на страната през 2017 г., става ясно от доклада.

Икономическото влияние на Русия е упражнявано чрез големи частни и държавни компании. Пример е австрийската енергийна компания OMV, която поддържа дългогодишно партньорство с руската държавна „Газпром“. Освен това представители на OMV са близки до Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц.

Компанията участва в проекта за газопровод „Северен поток 2“, а австрийското правителство публично изразява подкрепата си за изграждането му.

Не бива да се пренебрегва и участието на европейския бизнес на руския пазар, пише още в доклада. Производители като „Фиат“, „Юнилевър“ и „Пирели“ внасят значителна част от продукцията си в Русия. Същото се отнася и за банковия сектор. 78% от приходите на международните клонове на австрийската „Райфайзенбанк“ през 2014 г. са от руски корпоративни клиенти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG