Връзки за достъпност

Извънредни новини

С дъх на Калифорния. Какво казва на актьорите Димитър Маринов


Актьорският състав на "Зелената книга" празнува след получаването на "Оскар" за най-добър филм
Актьорският състав на "Зелената книга" празнува след получаването на "Оскар" за най-добър филм

С Димитър Маринов се срещаме близо до Народния театър и имаме точно 15 минути, за което той се извинява многократно. Причината е, че е в София само за една седмица и програмата му е изключително натоварена. Скрил се е под синя шапка с козирка, изглежда недоспал, но все пак е усмихнат и любезен – по калифорнийски ме прегръща и целува, все едно се познаваме от деца.

Има три неща, които аз смятам за важни за един бъдещ актьор, независимо дали е в България, в Англия или в Съединените щати: дисциплина, вяра и много труд

Димитър Маринов е актьорът, който излезе с български флаг на "Оскарите". Той е част от актьорския състав на „Зелената книга“, който спечели наградата в категорията за най-добър филм. Маринов отбелязва, че не е „вял байряка“, а че дискретно е сложил малко българско знаме в джоба на сакото си, защото е бил горд, че за първи път българин е на сцената на легендарната холивудска церемония.

Спомня си, как неговата осиновителка - жената, която го е отгледала, някога е слушала Радио Свободна Европа. Описва го като символ на свободата и надеждата, че „хората ще ни помогнат“ да „излезем навън“ и да станем част от общността „от другата страна“.

Маринов описва себе си като родолюбец, въпреки че рядко се връща в България. За най-дългия период на отсъствие – 19 години – обяснява, че е бил обиден на група хора по семейни причини, но не и на страната си. Казва, че за този период е успял да се развие в Америка и вече вижда причина да се връща в България. Сега има опит и знания, с които може да допринесе тук.

Димитър Маринов е настоял да посети младите български актьори в НАТФИЗ, докато е в София. Какво е посланието му към тях? Няма значение дали си в България, Англия или САЩ, казва той, важните неща за един актьор са „дисциплина, вяра и много труд“.

Дисциплина, вяра и много труд: посланието на Димитър Маринов към младите актьори
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG