Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът: Русия вече не може да бъде смятана за стратегически партньор


Според евродепутатите проектът за „Северен поток 2“ може да засили зависимостта на ЕС от вноса на руски газ.
Според евродепутатите проектът за „Северен поток 2“ може да засили зависимостта на ЕС от вноса на руски газ.

Евродепутатите приеха резолюция за налагане на допълнителни санкции срещу Москва, ако Русия продължава да нарушава международното право. Документът беше одобрен с 402 гласа „за“, 163 гласа „против“ и 89 „въздържал се“, съобщи Европарламентът.

"От 2015 г. насам напрежението между ЕС и Русия се е покачило заради интервенцията на Русия в Сирия, намесата в Либия и Централноафриканската република и продължаващите агресивни действия в Украйна”, аргументират решението си евродепутатите. Сред основните мотиви изтъкват и подкрепата от страна на Москва към антиевропейски партии и крайнодесни движения, както и продължаващото вмешателство в изборни процеси и нарушаването на човешките права в Русия.

Евродепутатите изразяват безпокойство, че проектът за газопровод „Северен поток 2“, който трябва да свърже Русия с Германия, може да засили зависимостта на ЕС от вноса на руски газ.

В резолюцията се изразяват и притеснения от “ продължаващата подкрепа от Русия за авторитарни режими и държави като Северна Корея, Венецуела и Сирия”, както и опитите за дестабилизиране на страните кандидатки за членство в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG