Връзки за достъпност

Извънредни новини

Станишев и Джамбазки подкрепиха Русия във вот на Европарламента


Пленарната зала на Европейския парламент (ЕП)
Пленарната зала на Европейския парламент (ЕП)

Българските социалисти, както и депутатът националист Ангел Джамбазки са гласували в подкрепа на Русия по време на вота на Европейския парламент (ЕП), който преразгледа сътрудничеството си с Москва, става ясно от сайта на институцията. Вчера ЕП реши, че Русия не може да бъде смятана за стратегически партньор и че сътрудничеството с нея следва да се ограничи само до области „от общ интерес“.

В резолюцията, която няма обвързваща сила, се посочва също и това, че ЕС трябва да остане отворен за налагане на допълнителни санкции срещу Русия, ако Москва продължи да нарушава международното право.

Петима от българските депутати са гласували против. Това са четиримата социалисти Сергей Станишев, Петър Курумбашев, Момчил Неков и Георги Пирински, както и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е част от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Двама от българските депутати са се въздържали. Това са Николай Бареков от ЕКР и Владимир Уручев от Европейската народна партия (ЕНП), избран с листата на ГЕРБ.

Останалите деветима са подкрепили резолюцията. Това са депутатите от ЕНП Асим Адемов, Андрей Ковачев, Ева Майдел и Андрей Новаков (всичките от ГЕРБ), Светослав Малинов (от ДСБ), както и депутатите от АЛДЕ Неджим Али, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук и Искра Михайлова, избрани с листата на ДПС.

Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) не е участвал в гласуването.

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев определи резолюцията като предизборна пропаганда от страна на ЕНП. „В 56 точки се изброяват 56 смъртни гряха на Русия, но не се предлага нищо ново като решение“, каза Станишев, цитиран от „Дневник“.

Ангел Джамбазки обясни вота си с това, че според него отношенията с Русия би трябвало да са разумни. „Обвинява се Русия в резултатите от избори по целия свят, включително и Брекзит, това не е сериозно“, каза Джамбазки, цитиран от „Офнюз“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG