Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кои държави забраниха самолетите Boeing 737 Max и защо


Работник до самолета Boeing 737 MAX 9 на летище във Вашингтон, САЩ.
Работник до самолета Boeing 737 MAX 9 на летище във Вашингтон, САЩ.

Самолетите Boeing 737 MAX 8 вече са забранени в държави на шест континента. Австралия, Бразилия, Китай, Индия, Канада и Турция са само част от най-малко 20 държави, които затвориха въздушните си пространства за самолети от този тип.

Европейският съюз прекрати всички полети със самолетите Boeing 737 Max 8 и 737 Max 9 във вторник. По-рано същата вечер на Софийското летище се наложи да кацне такъв самолет, изпълняващ полет от Хургада до Амстердам. Международната забрана му попречи да продължи пътя си по-нататък.

САЩ отказва да забрани самолетите на американската компания "Боинг", въпреки че все повече политици и представители на профсъюзи поискаха временно да се ограничи работата им. Федералната авиационна администрация на САЩ обаче каза, че нямат данни за системни грешки и проблеми, които да налагат въвеждането на такава забрана.

Съмненията в несигурността на модела Boeing 737 Max са резултат от две смъртоносни катастрофи с такива самолети през последните 6 месеца. В неделя, 10 март, полет 302 на етиопските авиолинии от Адис Абеба до Найроби, се разби малко след излитане. Загинаха всичките 157 души на борда. През октомври 2018 г. полет на компанията Lion Air се разби, на излитане от Джакарта. Това причини смъртта на всичките 189 души на борда.

Близки на екипажа и пътниците на полет 302 скърбят по време на служба в памет на загиналите
Близки на екипажа и пътниците на полет 302 скърбят по време на служба в памет на загиналите

Самолетите и в двете катастрофи са модел 737 Max. Този модел е най-новият от успешната серия 737 на "Боинг". Според американските власти в момента се ползват 387 такива самолета по света и 74 от тях са в САЩ. "Боинг" има поръчки за още 5 000 такива самолета. Това е и причината двете катастрофи да предизвикат толкова остра международна реакция.

Пилотите на индонезийския самолет са имали проблем с автоматизирана система, която има за цел да предотврати загуба на скорост, съобщиха разследващите. Това е нова функционалност на машината, въведена само при новата серия.

Все още не се знае, каква е причината за катастрофата в неделя. Авиационни експерти твърдят, че е прекалено рано да се изключват други възможни причини като човешка грешка или други технически проблеми.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG