Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Воля“ напуска парламента. Вероятно, за да обяви, че се връща


Веселин Марешки в Народното събрание.
Веселин Марешки в Народното събрание.

Без видима причина или остро разногласие с управляващите, партията на Веселин Марешки „Воля“ обяви в четвъртък, че напуска парламента.

По-късно лидерът на формацията обяви, че окончателното решение дали депутатите да спрат да участват в работата на НС ще бъде взето след среща с управляващата ГЕРБ следващата седмица. По време на разговори от „Воля“ щели да поставят условия на управляващите, за да останат в парламента, обяви още Марешки.

Формацията има 12 народни представители. Мотиви за решението за напускане не бяха обявени. А Марешки заяви, че ще обясни по-късно какво го е накарало да пристъпи към радикалните действия.

Стъпката на „Воля“ може да изглежда като затягане на примката около ГЕРБ, които без депутатите на Марешки ще трябва да разчитат за кворум на ДПС. Справки в деловодството на Народното събрание показват, че още от средата на ноември миналата година, дори с депутатите от „Воля“, ГЕРБ и "Обединени патриоти" не могат да осигурят необходимите 121 гласа за започване на работа на парламента.

Ролята на Марешки и помощта от ДПС

Справките показват и друго. Когато управляващите и депутатите от "Воля" съберат необходимите 121 гласа, тогава депутатите на ДПС не се регистрират. Така е било на 6 и 7 март. На 8 март, обаче, управляващите и депутатите на Марешки събират в залата само 118 души. Тогава ДПС регистрира 15 гласа. Евентуалното отсъствие на Марешки и хората му може да направи нуждата от гласовете на ДПС всекидневна.

Според информация от управляващата партия, обаче, това няма да се случи. Най-вероятно на това се дължи и спокойната реакция на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„ГЕРБ и "Обединени патриоти" имаме над 121 депутати - не смятам, че има парламентарна криза... Разбрах само преди минути за тяхното решение. Не съм имал възможност да разговарям. Доколкото разбрах, в по-късните часове ще обявят своите мотиви. Всяка една от парламентарните групи има възможност да си определи хода и това, което трябва да предприеме", каза Цветанов и добави, че ще се чуе с Веселин Марешки. След което допълни, че не вижда основания да се смята, че има парламентарна криза.

Очакваното завръщане

По неофициална информация, обаче, депутатите на „Воля“ няма да пристъпят към изпълнение на заканата си.

„Очакваме още днес или утре Марешки да обясни, че няма да влиза в сценария на БСП, за да предизвика парламентарна криза“, обясниха депутати от ГЕРБ пред Свобнодна Европа.

Нагласата във "Воля" била Марешки да обяви, че е направил експеримент, който да покаже, че „политическата среда е такава, че само при конфорнтация се обръща внимание на партията му“. „Каза ни, че има как да даде назад, като обясни, че медиите не се вълнуват от "Воля" като е в парламента, а само като е извън“, твърдят още от групата на ГЕРБ. Очакването е това да случи или по-късно в четвъртък или в петък.

Недоволството на Марешки се дължало на започнала преди две седмици данъчна проверка на бензиностанциите му.

"Очевидно няма да има проблем", коментираха и от "Обединени патриоти". По-рано един от съпредседателите им в НС - Валери Симеонов, също не звучеше притеснен за кворума в парламента.

"Мога да коментирам факти, които са налице до момента. Не съм видял някой да напуска или да се провали до момента кворума сутрин. Ако това се случи, да го коментираме", каза Симеонов.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG