Връзки за достъпност

Извънредни новини

Експертиза откри неизвестен чужд почерк в тефтерчето на Иванчева


Десислава Иванчева и Биляна Петрова докато още бяха задържани в следствения арест.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова докато още бяха задържани в следствения арест.

Записки, направени с неизвестен чужд почерк, е установила графологичната експертиза, назначена от спецсъда да изследва тефтерчето на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, съобщи „Медиапул“.

Тя, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и екскметът на квартала Петко Дюлгеров са подсъдими за подкуп, взет от строителния предприемач Александър Ваклин. Наличието на чужд почерк в тефтерчето, което минаваше за част от основните доказателства срещу Иванчева, обаче може да го компрометира.

Една от причините, заради които спецпрокуратурата държеше на това доказателства, са бележки, съотносими според обвинението към поискания от Ваклин подкуп. Става въпрос за следния кратък текст:

"① В – 12.500х15

I 12 500 х 15 – 187 500

40 000 х 10 – 400 000 …."

Разследващите обясняват написаното с пресмятане на квадратурата на строежите на Ваклин, заради които се твърди, че Иванчева му е поискала рушвет от 500 000 евро, от които той дал на сочения за посредник в схемата Дюлгеров първи транш от белязани 70 000 евро.

Според неназовани източници на „Медиапул“ вещото лице, изготвило експертизата, не е изследвало кой е авторът на другия почерк, тъй като такава задача не му е била поставена. Предстои спецсъдът да приеме заключенията от изследването в петък. Ако страните нямат други искания за събиране на доказателства, делото върви към финалната си фаза на първа инстанция – пледоариите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG