Връзки за достъпност

Извънредни новини

Масова стрелба в джамии в Нова Зеландия. Поне 49 убити


Полицията в Нова Зеландия съобщава за множество ранени след стрелба в джамия в град Крайстчърч.
Полицията в Нова Зеландия съобщава за множество ранени след стрелба в джамия в град Крайстчърч.

Поне 49 души загинаха, а други 20 бяха ранени при стрелба в две джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия. Това съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс.

Органите на реда са блокирали града. Има и задържани, а 28-годишен мъж е с повдигнато обвинение за убийство, съобщи Би Би Си.

Свидетели твърдят, че извършителят е бил бял, русокос мъж, който е нахлул в джамията и е започнал да стреля безразборно по молещите се.

Полицейският комисар Майк Бъш заяви, че четирима души – трима мъже и една жена, са задържани, но не става ясно дали извършителят на стрелбата е сред тях. Той допълни, че самоделни взривни устройства са намерени в спрян от полицията автомобил и допълни, че към този момент не могат да се правят заключения дали случаят е изолиран само в рамките на Крайстчърч.

Стана ясно, че нападението е предавано на живо в социалните мрежи от профила на човек, представящ се за Брендън Тарант. Преди това е публикувал и „манифест“, в който осъжда всички имигранти, наричайки ги „нашественици“.

Досега не е получено потвърждение от властите дали обвиненият като извършител 28-годишен мъж е същият, представящ се във фейсбук като Брендън Тарант.

​Сайтът Balkaninsight съобщи, че в профила на Брендън Тарант са били публикувани снимки, свързани с балкански национализъм. От профила са качвани и публикации, в които е критикувана намесата на САЩ в Косово. Видео пък показва как на отиване към джамията заподозреният слуша в колата си песен, възхваляваща бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич, осъден като военнопрестъпник от съда в Хага.

​​Министър-председателят Джасинда Ардърн заяви, че Нова Зеландия е обявила най-високото ниво на заплаха за сигурността. Тя добави, че четиримата задържани за атентата в джамията са споделяли екстремистки възгледи, но не са били следени от полицията.

Тя определи нападението като терористична атаката и заклейми случая като безпрецедентен акт на насилие. „Това е един от най-тъмните дни за Нова Зеландия“, каза още Ардърн.

Според последното преброяване в страната мюсюлманите формират едва 1 процент от населението на Нова Зеландия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG