Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът върна старите преференции на първо четене. Този път и ДПС са "за"


Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов.
Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов.

Очаквано Народното събрание гласува в петък оставането на старите прагове за преференции за национални и европейски избори. Така праговете за пренареждане на кандидатските листи за евродепутати ще работят, ако конкретен кандидат е предпочетен от поне 5% от гласувалите за съответната листа, а на парламентарните и местни избори - поне 7%.

Новите поправки в Изборния кодекс се правят седмица след като парламетът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху законовите промени от преди месец, с които депутатите завишиха праговете за пренареждане, което стана по предложение на ДПС. След остра обществена реакция, ГЕРБ се отказа от приетите текстовете и внесе нов проект за промени, който връща старото положение.

„За“ връщането на преференциите гласуваха 138 народни представители от ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля", а един депутат се въздържа. Парламентарната група на "БСП за България" не участва в заседанията на Народното събрание.

Парламентът отхвърли предложенията на ДПС за агитация на майчин език – текстове, които движението внася традиционно при всяко разглеждане на изборния закон. Отхвърлени бяха и други идеи на партията: повече секции в страните от Европейския съюз (ЕС), по-бързо въвеждане на машинното гласуване, отпадане на уседналостта за местни избори и запазване на високия праг на преференцията.

Мотивът, с който ДПС подкрепи проекта на управляващите за връщане на преференциалните нива от преди последните промени (направени по настояване на ДПС), от формацията обясниха с желание да има дебат между първо и второ четене. От обясненията им стана ясно, че няма да повторят позитивното си гласуване на окончателното разглеждане идната седмица.

В петък стана ясно още, че НФСБ ще внесат предложение за завишаване на прага за валидност на предпочитанията за общински съветници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG