Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако не връщаха 40%". БСП отново иска европейски анализ на пътната настилка


Елена Йончева.
Елена Йончева.

БСП внесе второ искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за анализ на пътни участъци от магистралите в лицензирана европейска лаборатория, съобщи БТА.

Анализът, за който настояват от БСП, включва участъци, строени в последните пет години или ремонтирани в този период от време от магистралите „Хемус“, „Струма“, „Тракия“, „Марица“, първокласния път Видин - Кулата и Околовръстното на София.

Според депутатката от БСП Елена Йончева тази експертиза ще покаже какво е качеството на настилката и дали пътищата са безопасни за българските граждани. За пръв път от левицата внесоха такова искане след катастрофата край Своге през лятото на 2018 г., при която загинаха 20 души.

„Все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка. Все още няма отговор от прокуратурата кое доведе до този инцидент и каква подмяна на част от пътната настилка е виновна за този инцидент“, каза още Йончева.

След внасянето на писмото лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че от партията са готови да заплатят анализа и са в контакт със седем европейски лаборатории от седем различни европейски държави.

„Ако не им се налага (на строителите - б.р.), както твърдят специалисти, да връщат около 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите, те ще имат възможността да правят много дори български пътища. Такива, които съответстват на европейските стандарти“, коментира Йончева, цитирана от "Фокус".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG